KEKİK VE COVID-19

Son haftalarda Covid-19 vaka sayılarının hızla artması sebebiyle tedavide yeni arayışlarla da çok fazla karşılaşıyoruz. Standart tedavi protokolü ülkeler arasında değişiklik gösterse de halen ülkemizde antiviral favipiravir ile tedaviye başlanıyor, ve tedavi antikoagülanlar, vitaminler, analjezik ve antienflamatuvar ilaçlar, mukolitikler, antikor ya da immunplazma tedavileri ve hastalığın ilerleyen dönemlerinde de steroitler şeklinde geniş bir spektrumda uygulanıyor. Başta Amerika olmak üzere diğer bazı ülkeler antiviral ilaç olarak remdesiviri tercih ederken aslında yapılan çalışmalar bu antiviral ilaçların SARS-Cov-2 üzerinde etkinliğinin yeterli düzeyde olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla tüm dünyada aşı çalışmaları hızla devam ederken diğer taraftan da yeni ilaç arayışları, yeni destek tedaviler sürekli gündeme geliyor.

Son günlerde basında en çok adını duyduklarımızdan biri ise Kekik ve Kekik yağı.

Ülkemizde kekik adıyla bilinen en az 5 cins var. Benzer kokuya sahip olan bu cinsler Origanum, Thymus, Satureja, Coridothymus ve Thymbra. Bu cinslere ait türleri de düşünürseniz aslında Türkiye’de kekik olarak tüketilen bir türün hangisi olduğunu bilmek oldukça zor. Kekik türlerinin karakteristik kokusu bileşiminde bulunan aromatik bileşikler Timol ve Karvakrol’den kaynaklanmaktadır. Timol Thymus vulgaris’te ağırlıklı olarak bulunurken, Karvakrol Origanum türlerindeki majör bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda sırasıyla Origanum vulgare, Origanum onites ve Thymus vulgaris fotoğraflarını görebilirsiniz. 

Kekik ya da kekik yağı gerçekten Covid-19 tedavisinde etkili mi ? Bir süredir literatür tarıyorum ama kekik ya da kekik yağı ya da bileşenleri ile ilgili böyle doğrudan bir makaleye hiç rastlamadım.


Etkili olabilir mi ? Elbette olabilir. 

Kekikle ilgili Covid-19 ile bağlantılı olabilecek çalışmalara kısa bir göz atalım:

Antiviral etkiler: Farklı kekik türlerinin antiviral etkinliği pek çok çalışma ile gösterilmiştir. Hayvanlarda PRRS virüsüne (Thymus vulgaris), İnsanda Herpes simplex virüslerine (HSV-1,2, ACV) (Karvakrol, Origanum vulgare, Thymus vulgaris), HIV virüslerine  (Karvakrol, Origanum vulgare) karşı etkiler in vitro olarak tanımlanmıştır. Ancak Covid-19’a sebep olan koronavirüse (SARS-CoV-2) gelince doğrudan doğruya kekik yağlarının, ekstrelerinin ya da hidrosolünün etkili olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur.  Ancak antibakteriyel etkinliği ile de bilinen kekik ve kekik yağının geniş spektrumlu antiviral etkisinin Koronavirüs üzerinde de farklı mekanizmalarla etkili olabileceğini düşünmek hiç de yanlış olmayacaktır.

Diğer taraftan bazı kekik türlerinin Covid-19 da oldukça önemli olan bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve özellikle antienflamatuvar etki gösterdiği de pek çok çalışma ile gösterilmiştir.

Antienflamatuvar ve immunomodülatör etkiler: Kekiğin (Bazı Thymus ve Origanum türleri ile timol ve karvakrolün) COX-2 inhibisyonu yaptığı, TNF-a seviyelerini azalttığı, kuvvetli antioksidan etki gösterdiği pek çok in vitro çalışma ile gösterilmiştir (Hotta, 2010; Anastasiou, 2017).

Yine Origanum uçucu yağının MCP-1, VCAM-1, ICAM-1, IP-10 gibi pek çok enflamatuvar mediyatörü inhibe ettiği bulunmuştur (Han, 2017).

Origanum vulgare ve Thymus vulgaris ekstrelerinin ve uçucu yağlarının proenflamatuvar sitokinler TNF-a, IL-1b, IL-6 sitokin sentezini azalttığı, bunun yanında antienflamatuvar sitokin IL-10 üretimini artırdığı gösterilmiştir (Ocana, 2010; 2012).

Antiplatelet etki: Son olarak vereceğim örnek antiplatelet etki. Origanum majorana ekstresi ve karvakrolün platelet agregasyonunu inhibe ettiği, Thmus atlanticus ve Thymus zygis sulu ekstrelerinin kuvvetli antikoagülan etki gösterdikleri bulunmuştur. Thymus atlanticus ve Thymus zygis sulu ekstrelerinin bileşimleri incelenmiş rozmarinik asite ilave olarak kafeik asitçe de zengin olduğu gösterilmiştir (Singletary, 2010; Khouya, 2015).

KARVAKROL’ün etkisi nedir ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi karvakrol Origanum uçucu yağında bulunan önemli bir bileşen olmakla beraber, son yıllarda sadece karvakrol içeren ürünlere de rastlanmaktadır. Kekiğin ve karvakrolün belki de çok popüler olmasına sebep olan çalışmalar Karvakrol’ün Covid-19’da SARS-CoV-2 üzerine etkili olduğuna işaret edebilecek bilgisayar tabanlı modelleme (molecular docking) çalışmalardır.  Ancak bu çalışmalar ayrıntılı şekilde incelenirse benzeri etki gösteren başka moleküllerin de bulunduğu görülecektir.  

Örneğin:

Timol: Kekik - Thymus vulgaris

Sinnamaldehit : Tarçın - Cinnamomum zeylanicum

Timokinon: Çörek otu - Nigella sativa 

Hesperidin – Turunçgiller

Anetol: Yıldız anasonu, Rezene -Illicum verum, Foeniculum vulgare

İlaç araştırmalarında önemli bir yer tutan bu modelleme çalışmalarından hareketle ilaç geliştirilmesine önemli adımlar atılmaktadır. Örneğin çok önemli bir antiviral ilaç olan “oseltamivir” prekürsörü olan şikimik asitin yıldız anasonundan elde edildiği unutulmamalıdır. Ancak bu çalışmalardan yola çıkarak sadece bir maddeyi öne çıkartıp koronavirüs tedavisinde etkili demek çok fazla iddialı olacaktır.

Yazımın başından sonuna kadar bitkilerin bu yazı özelinde “kekiğin”, uçucu yağların ve onlardan elde edilen bazı moleküllerin farklı mekanizmalarla Covid-19’dan korunmada ve tedavisinde destekleyici olarak etkili olabileceklerinden bahsettim. Ancak hala tam olarak çözülememiş bir hastalıkta sadece tek bir ürüne ümit bağlamak doğru olmayacaktır.

Sosyal medyada öne çıkarıldığı gibi kekik, kekik yağı ya da karvakrol etkili diye düşünerek Covid-19 ilaçlarının bırakılması doğru değildir. Internet ve televizyon haberlerine sadece olumlu sonuçların yansıdığını görüyoruz. Oysaki tedaviyi reddedip sonra çok geç olduktan sonra tedaviye başlanarak kaybedilen hastalar olduğunu da maalesef çok iyi biliyoruz. Burada kekik diye kullanılan bitkinin gerçekten kekik olup olmadığı, içinde ilgili bileşenleri taşıyıp taşımadığı gibi kullanılan ürünün kalitesi ile ilgili konulara hiç girmiyorum. 

Hekim kontrolünde tedavinizin devam etmesi, gün içinde kekik çayı içmenize, kekik yağı kullanmanıza, ballı çörek otu yemenize ya da bol miktarda C vitamini almanıza engel değil.  Kekik yağı ile aromaterapi yapabilirsiniz. Başka bir sabit yağa katarak masaj olarak uygulayabilirsiniz. Kaynar suya ekleyip buğu olarak kullanabilirsiniz. Ve daha başkaları.. 

Covid-19 ile neden tüm silahlar ile savaşmıyoruz ? 

Vaka sayılarının hızla artmakta olduğu şu günlerde yapılması gereken Covid-19’dan korunmak için sağlıklı beslenmeye, bitki çaylarını, uçucu yağları hayatımızın her noktasına dahil etmek olmalıdır.  

Sağlıklı günler dileğiyle..

 

Anastasio, et al., 2017. Open Chemistry 15, 1, 352-370. 

Han, et al., 2017. Biochimie Open, 4, 73-7.

Hotta, et al., 2010. Journal of Lipid Research,51(1), 132-139.

Khouya et al., 2015. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5, 636–644.

Ocaña, et al., 2010. Food and Chemical Toxicology, 48(6), 1568–1575.

Ocaña, et al., 2012. Journal of Obesity, 104706.


COVID-19 ile ilgili diğer yazılarım: 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği