KEKİK VE COVID-19
Son haftalarda Covid-19 vaka sayılarının hızla artması sebebiyle tedavide yeni arayışlarla da çok fazla karşılaşıyoruz. Standart tedavi protokolü ülkeler arasında değişiklik gösterse de halen ülkemizde antiviral favipiravir ile tedaviye başlanıyor, ve tedavi antikoagülanlar, vitaminler, analjezik ve antienflamatuvar ilaçlar, mukolitikler, antikor ya da immunplazma tedavileri ve hastalığın ilerleyen dönemlerinde de steroitler şeklinde geniş bir spektrumda uygulanıyor. Başta Amerika olmak üzere diğer bazı ülkeler antiviral ilaç olarak remdesiviri tercih ederken aslında yapılan çalışmalar bu antiviral ilaçların SARS-Cov-2 üzerinde etkinliğinin yeterli düzeyde olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla tüm dünyada aşı çalışmaları hızla devam ederken diğer taraftan da yeni ilaç arayışları, yeni destek tedaviler sürekli gündeme geliyor.
Son
günlerde basında en çok adını duyduklarımızdan biri ise Kekik ve Kekik yağı.
Ülkemizde kekik adıyla bilinen en az 5 cins var. Benzer kokuya sahip olan bu cinsler Origanum, Thymus, Satureja, Coridothymus ve Thymbra. Bu cinslere ait türleri de düşünürseniz aslında Türkiye’de kekik olarak tüketilen bir türün hangisi olduğunu bilmek oldukça zor. Kekik türlerinin karakteristik kokusu bileşiminde bulunan aromatik bileşikler Timol ve Karvakrol’den kaynaklanmaktadır. Timol Thymus vulgaris’te ağırlıklı olarak bulunurken, Karvakrol Origanum türlerindeki majör bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda sırasıyla Origanum vulgare, Origanum onites ve Thymus vulgaris fotoğraflarını görebilirsiniz.
Etkili
olabilir mi ? Elbette olabilir.
Kekikle
ilgili Covid-19 ile bağlantılı olabilecek çalışmalara kısa bir göz atalım:
Antiviral
etkiler: Farklı kekik türlerinin antiviral etkinliği pek çok çalışma ile gösterilmiştir.
Hayvanlarda PRRS virüsüne (Thymus vulgaris), İnsanda Herpes simplex
virüslerine (HSV-1,2, ACV) (Karvakrol, Origanum vulgare, Thymus vulgaris),
HIV virüslerine (Karvakrol, Origanum vulgare)
karşı etkiler in vitro olarak tanımlanmıştır. Ancak Covid-19’a sebep olan
koronavirüse (SARS-CoV-2) gelince doğrudan doğruya kekik yağlarının, ekstrelerinin
ya da hidrosolünün etkili olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur. Ancak antibakteriyel etkinliği ile de bilinen
kekik ve kekik yağının geniş spektrumlu antiviral etkisinin Koronavirüs üzerinde
de farklı mekanizmalarla etkili olabileceğini düşünmek hiç de yanlış
olmayacaktır.
Diğer
taraftan bazı kekik türlerinin Covid-19 da oldukça önemli olan bağışıklık
sistemini kuvvetlendirdiği ve özellikle antienflamatuvar etki gösterdiği de pek
çok çalışma ile gösterilmiştir.
Antienflamatuvar
ve immunomodülatör etkiler: Kekiğin (Bazı Thymus ve Origanum türleri
ile timol ve karvakrolün) COX-2 inhibisyonu yaptığı, TNF-a
seviyelerini azalttığı, kuvvetli antioksidan etki gösterdiği pek çok in vitro
çalışma ile gösterilmiştir (Hotta,
2010; Anastasiou, 2017).
Yine Origanum uçucu yağının MCP-1, VCAM-1, ICAM-1, IP-10
gibi pek çok enflamatuvar mediyatörü inhibe ettiği bulunmuştur (Han, 2017).
Origanum vulgare ve Thymus vulgaris ekstrelerinin ve uçucu yağlarının proenflamatuvar
sitokinler TNF-a,
IL-1b, IL-6 sitokin sentezini azalttığı,
bunun yanında antienflamatuvar sitokin IL-10 üretimini artırdığı gösterilmiştir
(Ocana, 2010; 2012).
Antiplatelet etki: Son olarak vereceğim örnek antiplatelet etki.
Origanum majorana ekstresi ve karvakrolün platelet agregasyonunu inhibe
ettiği, Thmus atlanticus ve Thymus zygis sulu ekstrelerinin
kuvvetli antikoagülan etki gösterdikleri bulunmuştur. Thymus atlanticus
ve Thymus zygis sulu ekstrelerinin bileşimleri incelenmiş rozmarinik
asite ilave olarak kafeik asitçe de zengin olduğu gösterilmiştir (Singletary, 2010; Khouya, 2015).
KARVAKROL’ün etkisi nedir ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi karvakrol Origanum uçucu yağında
bulunan önemli bir bileşen olmakla beraber, son yıllarda sadece karvakrol
içeren ürünlere de rastlanmaktadır. Kekiğin ve karvakrolün belki de çok popüler
olmasına sebep olan çalışmalar Karvakrol’ün Covid-19’da SARS-CoV-2 üzerine
etkili olduğuna işaret edebilecek bilgisayar tabanlı modelleme (molecular
docking) çalışmalardır. Ancak bu
çalışmalar ayrıntılı şekilde incelenirse benzeri etki gösteren başka moleküllerin
de bulunduğu görülecektir.
Örneğin:
Timol: Kekik - Thymus vulgaris
Sinnamaldehit : Tarçın - Cinnamomum zeylanicum
Timokinon: Çörek otu - Nigella sativa
Hesperidin – Turunçgiller
Anetol: Yıldız anasonu, Rezene -Illicum verum, Foeniculum
vulgare
İlaç araştırmalarında önemli bir yer tutan bu modelleme
çalışmalarından hareketle ilaç geliştirilmesine önemli adımlar atılmaktadır. Örneğin
çok önemli bir antiviral ilaç olan “oseltamivir” prekürsörü olan şikimik asitin
yıldız anasonundan elde edildiği unutulmamalıdır. Ancak bu çalışmalardan yola
çıkarak sadece bir maddeyi öne çıkartıp koronavirüs tedavisinde etkili demek çok
fazla iddialı olacaktır.
Yazımın başından sonuna kadar bitkilerin bu yazı özelinde “kekiğin”,
uçucu yağların ve onlardan elde edilen bazı moleküllerin farklı mekanizmalarla
Covid-19’dan korunmada ve tedavisinde destekleyici olarak etkili
olabileceklerinden bahsettim. Ancak hala tam olarak çözülememiş bir hastalıkta
sadece tek bir ürüne ümit bağlamak doğru olmayacaktır.
Sosyal
medyada öne çıkarıldığı gibi kekik, kekik yağı ya da karvakrol etkili diye
düşünerek Covid-19 ilaçlarının bırakılması doğru değildir. Internet ve televizyon
haberlerine sadece olumlu sonuçların yansıdığını görüyoruz. Oysaki tedaviyi
reddedip sonra çok geç olduktan sonra tedaviye başlanarak kaybedilen hastalar
olduğunu da maalesef çok iyi biliyoruz. Burada kekik diye kullanılan bitkinin gerçekten kekik olup olmadığı, içinde ilgili bileşenleri taşıyıp taşımadığı gibi kullanılan ürünün kalitesi ile ilgili konulara hiç girmiyorum.
Hekim kontrolünde tedavinizin devam etmesi, gün içinde kekik çayı içmenize, kekik yağı kullanmanıza, ballı çörek otu yemenize ya da bol miktarda C vitamini almanıza engel değil. Kekik yağı ile aromaterapi yapabilirsiniz. Başka bir sabit yağa katarak masaj olarak uygulayabilirsiniz. Kaynar suya ekleyip buğu olarak kullanabilirsiniz. Ve daha başkaları..
Covid-19 ile neden tüm silahlar ile savaşmıyoruz ?
Vaka sayılarının hızla artmakta olduğu şu günlerde yapılması gereken Covid-19’dan
korunmak için sağlıklı beslenmeye, bitki çaylarını, uçucu yağları hayatımızın
her noktasına dahil etmek olmalıdır.
Sağlıklı
günler dileğiyle..
Anastasio, et al., 2017. Open Chemistry 15, 1, 352-370.
Han, et al., 2017. Biochimie Open, 4, 73-7.
Hotta, et al., 2010. Journal of Lipid Research,51(1), 132-139.
Khouya et al., 2015. Asian Pacific Journal of Tropical
Biomedicine, 5, 636–644.
Ocaña, et al., 2010. Food and Chemical Toxicology, 48(6), 1568–1575.
Ocaña, et al., 2012. Journal of Obesity, 104706.
Yorumlar
Yorum Gönder