Lavanta ve migren..



Lavantanın faydalı etkilerinden daha önce bahsetmiş, sakinleştirici etkisi ile öne çıktığını fakat bunun yanında antibakteriyelden, antispazmodikten yara iyileşmesini hızlandırmaya kadar çok sayıda etkisinin olduğunu belirtmiştim. Çok sayıda da klinik çalışma örneği vermiştim.
"Lavanta ve güzellik, sağlık, huzur, şıklık, sanat.." başlıklı yazım için tıklayınız


Bugün internette dolaşırken Journal of Herbal Medicine'da son 3 ayda en çok indirilen makaleler arasında girmiş "lavanta yağı" ile ilgili bir makale karşıma çıktı. Migrenin önlenmesinde lavanta uçucu yağının etkisi (randomize çift körlü ve plasebo kontrollü) bir klinik çalışma ile araştırılmış. Annem kronik migren hastası.. Çocukluğumdan bugüne migren ile muhatap olan bir kişi olarak bu çalışma hemen ilgimi çekti. Genel olarak migren tedavisinde kullanılan çok sayıda ilaç olmakla birlikte bu ilaçların büyük çoğunluğu migrenin önlenmesine, atak sıklığının   ve atakların ağırlığının azaltılmasına yönelik. 




Yapılan bu çalışmada hastalara 3 ay süre ile lavanta yağı uygulaması yapılmış ve 3 ayın sonunda ağrının şiddeti, sıklığı, tipi vb soruları içeren bir anket uygulanmış. Çalışmanın sonunda migren kaynaklı sıkıntıların anlamlı şekilde azaldığı, atak sıklığının azaldığı ve yine ağrı şiddetinin de kontrol grubuna çok daha az olduğu bulunmuştur. Uygulama esnasında araştırmaya katılan hiç bir hasta lavanta yağı uygulaması ile ilgili bir şikayette bulunmamış ya da yan etki hissettiğini belirtmemiştir. 

Lavanta yağının migrene olan etkileri üzerinde yapılan klinik çalışmalar hep benzer şekilde sonuçlanmış ve lavantanın migren profilaksisinde önemli olduğu ortaya konmuştur. 

Diğer migren tedavi uygulamalarında olduğu gibi, lavanta yağı da her migren hastasında ya da her migren atağında aynı sonucu göstermez. Ancak mutlaka denemeye değer olduğunu düşünüyorum. 

Lavanta yağının ağır migren krizleri esnasında değil, ağrı gelmeden hissedildiği sırada uygulanması daha etkili olmasını sağlayacaktır. Bu sebeple migren hastalarının çantalarında taşıyabilecekleri kolay bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. 



Lavanta yağı ile bilek ve şakaklara masaj yapılabilir, sprey şeklinde kullanılabilir ya da banyo suyuna bir kaç damla eklenebilir. Bu şekilde lavanta yağının aromaterapötik özelliğinden yararlanılarak migrende etkili olması sağlanabilecektir. 



Migrensiz günler dileğiyle.. 

Kaynaklar: Sasannejad ve ark., Eur Neurol 2012,67,288–291; Zarifnejad ve ark., Av J Phyt 2015, 5, 36-39; Rafie ve ark., JHM 2016, 6(1),18-23. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri