Sakız Ağacı Yetiştiriciliği
Son
tatilimde her köşede karşıma çıkıp beni kendisine hayran bırakan sakız ağaçları
ile ilgili birkaç şey yazmak istedim. Neden Sakız Ağacı ülkemizde doğal olarak
yetişirken değerlendiremiyoruz? Çok kafama takıldı. Biraz araştırdım. Ekonomik
olarak bu kadar değerli ülkemizin doğal bitkilerinden birini aslında yeniden
kazanabiliriz. Okuyalım görelim.
Sakız (1) |
Sakız ağacı (Pistacia lentiscus L.), Akdeniz Bölgesi’nde yabani olarak yetişen her dem yeşil küçük bir çalı olup, ekonomik değeri ve tarihi geçmişi ile öne çıkmaktadır. Özellikle batı Ege (Çeşme- Karaburun) arasında ve Sakız Adasında yoğun olarak yetişmektedir. Halk arasında bilinen isimleriyle Çitlembik (Pictacia atlantica), Menengiç (Pictacia terebinthus) ve Antep fıstığı (Pictacia vera) da sakız ağacının yakın akrabası olan bitkilerdendir. Ancak sakız ağacı yaprak dökmeyen özelliği ile diğer Pictacia türlerinden kolaylıkla ayrılır. Toprağı örtmesi nedeni ile toprak erozyonunu önlemekte ve orman yangını gibi kötü koşullarda bile kısa sürede kendini yenileme kabiliyetine sahip bir bitkidir. Binlerce yıldır reçinesi ve meyveleri tedavi amacıyla kullanılmış olan sakız ağacı günümüzde de ilaç ve gıda sanayinin önemli bir ham maddesidir.
Sakız Ağacı (1) |
Ekonomik anlamda sakız eldesi sadece P. lentiscus var. chia’nın erkek bireylerinden yapılmaktadır. Ağaç 6 yaşından itibaren sakız vermeye başlar, 12-15. yaşlarda normal sakız verimine ulaşır ve bu dönemde ağaç başına ortalama 320 gram sakız alınabilir. Tam büyüklüğe ise 40-50 yılda ulaşmaktadır.
Yapılan
bilimsel çalışmalara göre halk arasında yabani sakız olarak adlandırılan sakız
ağaçlarının çalı formundan kurtarılacak şekilde budama işlemine tabi tutulmasıyla
Sakız Adası’ndan getirtilen damla sakızı ile benzer nitelikte reçine verdiği
kanıtlanmıştır.
Çelikle Üretim (3) |
Bunun yanında Pistacia
lentiscus’ un üretimi, daldırmayla, tohumla, çelikle,
aşıyla ve in-vitro şartlarda mikro üretimle yapılabilir. Aşıyla ve daldırmayla
üretim diğerlerine göre daha kısa sürede verim sağlar. Yukarıda belirtildiği gibi doğada bol miktarda
bulunan çalı formdaki bitkilerin uygun şekilde budanarak ağaç şeklinde 2-3
gövdeli terbiye edilmesiyle de 2-3 yılda verim sağlanabilir. Yine o bölgelerde yaygın olarak yetişen çitlembik (Pistacia
atlantica) üzerine sakız aşılanması suretiyle de 2-3 yılda verim
alınabilir.
Sakız
ağacı gövdesinden yaralama ile elde edilen reçine yani sakız üzerinde yapılan
araştırmalarda başta a-pinen olmak üzere
monoterpen ve seskiterpenlerce zengin olduğu, ayrıca nortriterpenlerin de
bulunduğu gösterilmiştir. Benzer şekilde yaprak ve meyveleri de uçucu yağlar
yönünden zengindir. Bunun yanı sıra, yaprakları gallik asit türevleri, flavonol
glikozitleri ve antosiyaninler gibi fenolik maddeler taşımaları ile dikkat
çekmektedir. Sakızın ayrıca H. Pylori enfeksiyonundan koruyucu bir
protein olan arabinogalaktan proteinleri taşıdığı da gösterilmiştir.
Sakız
ağacının başta reçinesi olmak üzere farklı kısımlarından elde edilen
ekstrelerin antiaterojenik, antienflamatuvar, antioksidan, antimikrobiyal ve
antikanser etkinlikleri farklı araştırmalar ile gösterilmiştir.
Tedavide
kullanımının yanı sıra gıda sanayinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir
yandan pek çok tatlının terkibine girerken, diğer yandan hazır çorba vb gıdalarda koruyucu,
sakız, diş macunu, losyon ve diğer kozmetik ürünlerin içeriğinde de doğal katkı
maddesi olarak kullanılmaktadır. Kısaca sakız reçinesi ve yağı önemli bir
ekonomik gelir kaynağı olarak ilaç, kozmetik, boya, gıda ve içki sanayinde
kullanılmaktadır.
Günümüzde
sakızın toptan kilogram satış fiyatı 120-280 $ arasında değişmektedir. Bunun
yanında sakızlı ürünler ise oldukça yüksek bir katma değer oluşturarak çok
yüksek fiyatlardan alıcı bulabilmektedir.
Sakız ağacının
doğal olarak yetiştiği kıyılarımızda özellikle İzmir Çeşme Yarımadası’nda bol
miktarda çalı formunda sakız ağacı atıl şekilde yer almaktadır. Bu ağaçların ekonomiye kazandırılması için
kısa dönemde, çalı formdaki Pistacia lentiscus
bitkileri uygun şekilde budanarak terbiye edilip, ağaç formuna dönüştürülerek
üç-dört yıl içinde bitkinin reçinesinden yararlanılabilmesi sağlanabilir. Yine
doğada yaygın bulunan Pistacia atlantica (Çitlenbik) bitkilerine Pictacia
lentiscus’un kültür formu aşılanarak üç-dört yıl gibi bir sürede reçine
salgısı elde edilebilir.
Bu sayede doğal bitki örtümüzde yer alan Sakız ağacından yüksek verimde sakız elde edilmesi ile hem sakız ihracatı sağlanabilecek, hem de sakız içeren yüksek katma değerli ürünler üretilerek ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır. Sakız ağacı bitkisinin başta reçine ve yaprakları olmak üzere ilaç araştırmaları için de önemli bir ham madde kaynağı olduğu da unutulmamalıdır.
Sakız Ağacı - Bonzai (4) |
Yararlanılan
Kaynaklar:
1. Orman
Genel Müdürlüğü, 2014-2019 Sakız Eylem Planı
2. Şenol
BOZTOK, Doğal Sakız Bitkileri (Pistacia lentiscus L.)’nin
Ekonomiye Kazandırılması, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma
Merkezi Bülteni, 51, 2007.
3. Nahida
et al., Pictacia lentiscus: A Review on Phytochemistry and
Pharmacological Properties, Int. J. Pharm. Pharm. Sci., 4, 2012.
4. Ahmet
ONAY ve ark., Sakız Ağacı (Pistacia lentiscus L.) yetiştiriciliği, Dicle
Üniversitesi Yayınları, 2016.
Resim 1,2: Google images
Resim 3,4: Çeşme - Sakız Yetiştiricisi Metin Gemici bahçesinden
Yorumlar
Yorum Gönder