Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?


KIŞA GİRERKEN GREYFURT / GREYFURT SUYU 
Kış ayları yavaş yavaş yaklaşırken marketlerde mandalinaları, portakal, greyfurtları görmeye başladık bile. Bu narenciyeler özellikle C vitamini, potasyum ve lif içeriği açısından oldukça zenginler. Sağlıklı ve zinde bir kış geçirmek için de bol bol tüketmemiz gerekiyor.


Ancak greyfurt ya da greyfurt suyunun faydalarının yanı sıra özellikle kalp hastaları başta olmak üzere kişinin kullandığı diğer ilaçlarla etkileşim yapabilmesi sebebiyle kış döneminde özellikle dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Greyfurt suyu ile etkileşim yapabilecek bazı ilaçlara örnekler verelim:

1. Kolesterol düşürmede kullanılan Statinler Ör: Atorvastatin (Lipitor), Simvastatin (Zocor) gibi
2. Yüksek tansiyonda kullanılan bazı ilaçlar, özellikle kalsiyum kanal blokörleri Ör: Nifedipin (Adalat, Nidilat gibi); Verapamil (İsoptin vb)
3. Diazepam, Buspiron gibi anksiyolitik, sakinleştirici ilaçlar
4. Bazı kortikosteroitler Ör: Budesonit (Pulmicort, İnflacort gibi)
5. Kalp ritim bozukluklarında kullanılan ilaçlar Ör: Amiodaron
6. Bazı antihistaminikler Ör: Feksofenadine (Allegra gibi); Terfenadin

Bu ilaçlarla greyfurt suyunun etkileşimin derecesi kişinin sağlık durumuna, tüketilen greyfurt ya da greyfurt suyuna, ilacın dozuna vb faktörlere bağlı olarak değişecektir. Bu sebeple hastalar yukarıda saydığımız ilaçlardan birini ya da birkaçını kullanıyorsa mutlaka olası etkileşimlerle ilgili hekime veya eczacıya danışmalıdır.

Etkileşimler nasıl olur* ?

1. İlacın etkinliğinin artması: Greyfurt ya da greyfurt suyundaki maddeler ilaçları parçalayan enzimi bloke edebilir (CYP3A4). Bu durumda ilaç kanda daha yüksek oranda bulunacak ve hem etkisi, hem yan etkileri artacaktır. Örneğin greyfurt suyu ile statinlerin ya da hipertansiyon ilaçlarının (Kalsiyum kanal blokörleri) birlikte tüketilmesi bu ilaçların kan düzeylerini artıracaktır, dolayısıyla yan etkiler daha şiddetle ortaya çıkacaktır.

2. İlacın etkinliğinin azalması: Bu durumda da greyfurt ya da greyfurt suyu bazı ilaçların hücrelere taşınmasını engelleyebilmektedir (İlaç taşıyıcı proteinlerin inhibisyonu). Örneğin antialerjik etkili feksofenadinin greyfurtla birlikte alındığında kanda istenen düzeye ulaşamaz. Bu sebeple de beklenen etki görülemez. Yukarıda saydığım ilaçlardan farklı olarak aynı etkiyi elma ve portakal suyu da yapabileceği için Feksofenadin ile meyve sularının içilmesinden kaçınılmalıdır.



Konu ile ilgili diğer yazılarım: 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri