Bitki - İlaç Etkileşimleri (ESCOP)



Bitkisel ürünlerin ilaçlarla birlikte kullanımı ciddi bitkisel ürün-ilaç etkileşimlerine yol açabilmektedir. İlaçlarla en sık etkileştiği rapor edilen bitkiler arasında Sarı Kantaron (St. John’s wort, Hypericum perforatum), Ginkgo biloba, Ginseng (Panax ginseng), Zencefil (Zingiber officinale), Sarımsak (Allium sativum), Echinasea ve Kediotu gibi bitkiler sayılabilir.

Kişi eğer herhangi bir tamamlayıcı veya alternatif tedavi yöntemi kullanıyorsa mutlaka herhangi bir yan etkisinin olmaması veya kullanmış olduğunu ilaçlar ile etkileşime neden olmaması için hekimine ya da eczacısına danışmalıdır.

Bu anlamda yayınlanmış çok güzel yayınlar, kitaplar, online sistemler bulunmakla birlikte Avrupa Fitoterapi Birliği (ESCOP) 24 Eylül 2019 tarihinde internet sayfasında bitki ilaç etkileşimlerini çok güzel özetleyen bir tablo yayınlamış. Aşağıdaki linke tıklayarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.

ESCOP ETKİLEŞİMLER

Bu sayfadan konu ile ilgili yayınlara da ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileğiyle..


NOT: Sık rastlanan bazı bitki ilaç etkileşimlerine "Bitkilerin kullanılan ilaçlarla etkileşimleri olabilir mi ?" başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği