Bitkilerin kullanılan ilaçlarla etkileşimleri olabilir mi ?



Eğer herhangi bir tamamlayıcı veya alternatif tedavi yöntemi kullanıyorsanız size bir yan etkisinin olmaması veya kullanmış olduğunu ilaçlar ile etkileşime neden olmaması için hekiminize ya da eczacınıza danışınız.

Aşağıda sık kullanılan bazı bitkisel ürünlerde karşılaşılabilecek risklere birkaç örnek vermeye çalıştım. Göreceğiniz gibi özellikle kronik hastalıklara karşı uzun süreli kullanılan ilaçlar ile etkileşimlere sık rastlanmakta ve oldukça ciddi hayati riskler ortaya çıkabilmektedir. 

Her türlü cerrahi operasyon öncesi bu tür bitkisel ürün kullanımının bırakılması ve bu konuda hekime bilgi verilmesi önemlidir.

Ve şimdi bazı örnekler: 

Bitki
Uyarı
Sarımsak
Kanama zamanını uzatabilir. Ameliyatlardan 1-2 hafta önce kullanımı bırakılmalıdır. Kan şekerini düşürebilir. Warfarin, antidiyabetik ilaçlar ve insülin ile, doğum kontrol hapları ile etkileşebilir. Bazı laboratuvar bulgularını değiştirebilir.

Zencefil
Kan basıncını etkileyebilir, kan şekerini düşürebilir. Yüksek dozlarda depresyona neden olabilir ve yine yüksek dozlarda kanama riskini artırabilir.

St Johns Wort
(Sarı Kantaron; Hypericum perforatum)
Fluoksetin gibi antidepresanlara benzer etki gösterir. Bu sebeple başla antidepresanlar olmak üzere, warfarin, siklosporin, takrolimus ve oral kontroseptifler gibi çok sayıda ilaç ile etkileşebilir. Dikkatli kullanılmalıdır. 

Ginkgo biloba
Kanama zamanını uzatabilir. Ameliyatlardan 1-2 hafta önce kullanımı bırakılmalıdır. Warfarin gibi antikoagülan, antiplatelet ilaçlarla, insülin ve anesteziklerle etkileşebilir.

Ginseng
Kanama zamanını artırabilir, kan şekerini düşürebilir ve kan basıncını artırabilir. Warfarin, antidiyabetik ilaçlar, furosemid ile etkileşebilir. Bazı laboratuvar bulgularını değiştirebilir.

Glukozamin
Kan şekerini yükseltebilir. Kemoterapi ilaçları ile etkileşebilir.

Ephedra
Kardiyovasküler bozukluklara sebep olabilir. Efedrin ve psödoefedrin ile birlikte kullanıldığında ciddi kardiyovasküler yan etkilere neden olur. Ayrıca dekzametazon, digoksin, teofilin, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları ile etkileşime girebilir.
Kava
Anestezik ilaçların etkisini artırabilir. Karaciğer toksisitesine sebep olabilir. Fenotiyazinler ve MAO inhibitörleri ile etkileşebilir.

Dong quai
(Angelica sinensis)
Kanama riskini artırabilir. Warfarin ile etkileşebilir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri