Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Bugün günlük hayatta hepimizin tükettiği tıbbi bitki çaylarını en doğru şekilde nasıl hazırlayabileceğimizi anlatmak istiyorum. Bu temel yöntemleri bildikten sonra hem daha lezzetli hem daha etkili çaylar hazırlayabiliriz. 

Bitki çayı hazırlama yöntemleri “demleme (infüzyon)” ve “kaynatma (dekoksiyon)” olmak üzere ikiye ayrılır.

Demleme yöntemi taze bitkilere, çiçek ya da yaprak gibi kurutulmuş bitki parçalarına uygulanır.   Örneğin ıhlamur, nane, papatya çayları demleme yöntemi ile hazırlanır.

Bu yöntemde ufalanmış bitki parçaları üzerine kaynar su dökülür. 15 dk bekletilerek demlenir ve süzülür. Bu işlem sırasında uçucu maddelerin uzaklaşmaması için kapağı kapatılabilen klasik bir demlik ya da her yerde bulunabilecek bitki çayı hazırlama fincanları kullanılabilir.

Özellikle uçucu maddelerce zengin, etkili maddeleri yüzeyde taşıyan yaprak ya da çiçek halindeki bitkilere uygulanan bu yöntem ile hem bu uçucu maddelerin bozunması hem de kaynatma ile uzaklaşması engellenmiş olur.


Dekoksiyon ya da kaynatma yöntemi ise odun, kabuk, kök ya da sert meyveler gibi bitki parçalarına uygulanır. Örneğin tarçın kabuğundan, kurutulmuş kuşburnu meyvesinden, zencefilden hazırlanan çaylar kaynatma yöntemi ile hazırlanır. Kaynatma süresi minimum 20 dakika olmalıdır ancak bitkinin büyüklüğüne, parçalı olup olmamasına ve parçalarının büyüklüğüne göre bu süre uzatılabilir.

Bu yöntemde ufalanmış bitki parçaları üzerine soğuk su dökülür ve karışım hafif ateş üzerinde ara ara karıştırılarak 20-30 dk kaynatılır, sıcakken süzülür. Yine bu işlem sırasında da kapağının kapalı tutulmasına hem etki hem de lezzet açısından dikkat edilmelidir.  Fotoğraftaki örnekte zencefil ile hazırlanan bir dekoksiyon görebilirsiniz.

  
Bu şekilde günlük kullanımda en sık rastladığımız bitkilere yönelik genel bitki çayı hazırlama yöntemlerini özetledik.


Bundan sonra yine farklı bitki çaylarından çokça bahsedeceğiz..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Salgı Tüyleri görselleri