Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar
Bugün günlük hayatta hepimizin tükettiği tıbbi bitki çaylarını en doğru şekilde nasıl hazırlayabileceğimizi anlatmak istiyorum. Bu temel yöntemleri bildikten sonra hem daha lezzetli hem daha etkili çaylar hazırlayabiliriz.
Bitki çayı hazırlama yöntemleri “demleme (infüzyon)” ve “kaynatma
(dekoksiyon)” olmak üzere ikiye ayrılır.
Demleme yöntemi taze bitkilere, çiçek ya da yaprak gibi kurutulmuş
bitki parçalarına uygulanır. Örneğin ıhlamur, nane, papatya çayları demleme
yöntemi ile hazırlanır.
Bu yöntemde ufalanmış bitki parçaları üzerine kaynar su
dökülür. 15 dk bekletilerek demlenir ve süzülür. Bu işlem sırasında uçucu
maddelerin uzaklaşmaması için kapağı kapatılabilen klasik bir demlik ya da her yerde bulunabilecek
bitki çayı hazırlama fincanları kullanılabilir.
Özellikle uçucu maddelerce zengin, etkili maddeleri yüzeyde taşıyan yaprak ya da çiçek
halindeki bitkilere uygulanan bu yöntem ile hem bu uçucu maddelerin bozunması
hem de kaynatma ile uzaklaşması engellenmiş olur.
Dekoksiyon ya da kaynatma
yöntemi ise odun, kabuk, kök ya da sert meyveler gibi bitki parçalarına
uygulanır. Örneğin tarçın kabuğundan, kurutulmuş kuşburnu meyvesinden, zencefilden
hazırlanan çaylar kaynatma yöntemi ile hazırlanır. Kaynatma süresi minimum 20
dakika olmalıdır ancak bitkinin büyüklüğüne, parçalı olup olmamasına ve parçalarının büyüklüğüne göre bu süre uzatılabilir.
Bu yöntemde ufalanmış bitki parçaları üzerine soğuk su
dökülür ve karışım hafif ateş üzerinde ara ara karıştırılarak 20-30 dk
kaynatılır, sıcakken süzülür. Yine bu işlem sırasında da kapağının kapalı
tutulmasına hem etki hem de lezzet açısından dikkat edilmelidir. Fotoğraftaki örnekte zencefil ile hazırlanan bir
dekoksiyon görebilirsiniz.
Bu şekilde günlük kullanımda en sık rastladığımız bitkilere
yönelik genel bitki çayı hazırlama yöntemlerini özetledik.
Bundan sonra yine farklı bitki çaylarından çokça
bahsedeceğiz..
Yorumlar
Yorum Gönder