Hangisi Tıbbi Papatya ???
Soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi Papatya çayı..
Ne yazık ki papatya falı baktığımız o kadar çok bitki var ki.. Papatya diye aldığımız, topladığımız hatta çayını yaptığımız. Aklıma gelenleri aşağıda derlemeye çalıştım.
Tıbbi
papatya yani ülkemizde bilinen adıyla Mayıs papatyası, “Matricaria chamomilla (M.
recutita)” bitkisinin kurutulmuş çiçekleridir. Ülkemizde ve dünyada yaygın
olarak kullanılan Mayıs papatyasını diğer papatya benzeri çiçeklerle
karıştırmamak gereklidir. Karışırsa hem zehirlenmelere sebep olabilir, hem de beklenen hafif sakinleştirici etkisi ortaya çıkmaz.
Mayıs papatyasının çiçekleri küçüktür. Sarı renkli tüpsü
çiçeklerin bulunduğu, içi boş orta kısım, koni şeklindedir ve bir sıra beyaz
renkli dilsi çiçekle çevrilidir. Bu, mayıs papatyasını öteki papatyalardan ayıran
en önemli özelliktir. Ayrıca mayıs papatyası çiçeğinin özel, yoğun, hoş bir
kokusu vardır ve tadı da acımsıdır.
Kurutulmuş papatya çiçekleri üzerine sıcak su ilave edip ağzı kapalı bir fincanda 5-10 dk demleyerek papatya çayı hazırlayabilirsiniz.
Kullanılışı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Çocuklarda papatya ile gelen sağlık başlıklı yazıma bakabilirsiniz.
Papatyalı sağlıklı günler dileğiyle..
Yorumlar
Yorum Gönder