Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

Kurkumin

Yapılan araştırmalar zerdeçalın en önemli etken maddesinin Kurkumin olduğunu göstermiştir. Kurkumin lipofilik yani yağda çözünen fenolik bir madde olup, suda çözünürlüğü çok düşüktür. Bunun yanında asidik mide pHsına oldukça dayanıklı bir maddedir. Kurkuminin antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri pek çok çalışma ile gösterilmiştir. Zerdaçalın göstermiş olduğu etkilerin de potansiyel olarak bu madde ve türevlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Peki Kurkumin mi  Zerdeçal mı kullanılmalı ?

Zerdeçal genel olarak baharat ve gıda olarak kullanılırken, kurkumin gıda takviyesi olarak kullanılabilecek bir maddedir. Araştırıldığı zaman her ikisi de benzer oldukça faydalı etkiler gösterecektir ama benim kişisel tercihim bitkiden elde edilen saf madde yerine tüm bitkiyi ya da ekstresini kullanmak yönündedir. Bu tercih ancak hekim tarafından tedavide doğrudan kurkumin önerilmişse elbette değişecektir. Zerdaçalın etkisi daha çok önleyici ve koruyucu şekilde ortaya çıkacaktır.
Zerdeçal - Kurkumin

Kansas State Üniversitesinde yapılan bir araştırmada doğrudan ateşte pişirilen (mangal, barbekü gibi) ya da kızartılan  etlere zerdeçal eklenmesinin kanserojen madde oluşumunu %40 a kadar azalttığı, Hindistan’da fazla miktarda köri kullanımı dolayısıyla Alzheimer hastalığı sıklığının 70-79 yaş arasındaki Amerika’daki yaşlılara göre dörtte bir oranında daha az olduğu bulunmuştur.
Deney hayvanlarında kurkuminin deri kanseri ve melanoma gelişimini azalttığı, meme kanserlerinin karaciğer yayılımını yavaşlattığı, ayrıca kanser hücrelerinin kurkumin ile muamelesi sonucu hücrelerin kemoterapi ve radyoterapi cevabının arttığı gösterilmiştir. Bunun yanında kolon, prostat, mide, karaciğer ve özefagus gibi pek çok kanserde önleyici dolayısıyla korunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Zerdeçalı karabiber ile birlikte tüketmek neden önemli ?
Unutulmaması gereken nokta zerdeçalda bulunan kurkuminin dolayısıyla zerdeçalın biyoyararlanımının oldukça düşük olduğudur. Kurkumin midede çok az emilir ve emildikten sonra da çok kısa süre sonra parçalanır. Dolayısıyla da etkinliği çok düşüktür, kan düzeyleri zaman zaman hiç tespit edilemeyecek kadar düşüktür. Bunu artırmak için genellikle karabiber ile birlikte kullanılması önerilir. Karabiber içerisinde bulunan piperin kurkuminin etkisini artıracaktır. Karabiber ile birlikte kullanımda kan düzeylerinin %200 e kadar arttığı gösterilmiştir. Hindistan’da da geleneksel olarak yemeklerde zerdeçal karabiber ile birlikte kullanılır. Benzer şekilde eğer gıda desteği kullanılacak ise içerisinde mutlaka karabiber ekstresi ya da piperin taşımasına dikkat edilmelidir.
Zerdeçal - Zeytinyağı - Karabiber
Benzer şekilde zerdeçal ve karabiber kombinasyonunun yağlı gıdalar içinde tüketilmesi de yine etkinliğini artıracak bir diğer yöntemdir. Özellikle zerdeçal, karabiber ve zeytinyağı bir arada kullanılarak yapılan çalışmalarda oldukça anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. 
Son yıllarda kurkuminin etkisini artırmak için nanopartikül, lipozom, fosfolipit kompleks gibi farklı dozaj şekilleri denenerek bu yönde araştırmalar yapılmaktadır. 
Evet zerdeçal dünyasına girdik bir kere.. Bir sonraki yazımda antidepresan etkisi var mı ? Cilt üzerine etkisi nasıl ? Alzheimer’dan koruyor mu ? onlara bakalım.
Güzel bir hafta dileğiyle..

1. Bioavailability of Curcumin: Problems and Promises: Anand ve ark., 4(6), 807–818 Molecular Pharmaceutics, 2007.
2. Turmeric, the Golden Spice: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri