Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..
Kurkumin
Yapılan araştırmalar
zerdeçalın en önemli etken maddesinin Kurkumin olduğunu göstermiştir. Kurkumin
lipofilik yani yağda çözünen fenolik bir madde olup, suda çözünürlüğü çok
düşüktür. Bunun yanında asidik mide pHsına oldukça dayanıklı bir maddedir. Kurkuminin
antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri pek çok çalışma ile gösterilmiştir.
Zerdaçalın göstermiş olduğu etkilerin de potansiyel olarak bu madde ve
türevlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Peki Kurkumin mi Zerdeçal mı kullanılmalı ?
Zerdeçal genel olarak
baharat ve gıda olarak kullanılırken, kurkumin gıda takviyesi olarak
kullanılabilecek bir maddedir. Araştırıldığı zaman her ikisi de benzer oldukça
faydalı etkiler gösterecektir ama benim kişisel tercihim bitkiden elde edilen
saf madde yerine tüm bitkiyi ya da ekstresini kullanmak yönündedir. Bu tercih
ancak hekim tarafından tedavide doğrudan kurkumin önerilmişse elbette
değişecektir. Zerdaçalın etkisi daha çok önleyici ve koruyucu şekilde ortaya
çıkacaktır.
Zerdeçal - Kurkumin |
Kansas
State Üniversitesinde yapılan bir araştırmada doğrudan ateşte pişirilen
(mangal, barbekü gibi) ya da kızartılan etlere zerdeçal eklenmesinin kanserojen madde
oluşumunu %40 a kadar azalttığı, Hindistan’da
fazla miktarda köri kullanımı dolayısıyla Alzheimer hastalığı sıklığının 70-79
yaş arasındaki Amerika’daki yaşlılara göre dörtte bir oranında daha az olduğu
bulunmuştur.
Deney hayvanlarında
kurkuminin deri kanseri ve melanoma gelişimini azalttığı, meme kanserlerinin karaciğer
yayılımını yavaşlattığı, ayrıca kanser
hücrelerinin kurkumin ile muamelesi sonucu hücrelerin kemoterapi ve radyoterapi
cevabının arttığı gösterilmiştir. Bunun yanında kolon, prostat, mide, karaciğer
ve özefagus gibi pek çok kanserde önleyici dolayısıyla korunmaya yardımcı
olduğu gösterilmiştir.
Zerdeçalı karabiber ile birlikte
tüketmek neden önemli ?
Unutulmaması gereken nokta zerdeçalda bulunan kurkuminin
dolayısıyla zerdeçalın biyoyararlanımının oldukça düşük olduğudur. Kurkumin
midede çok az emilir ve emildikten sonra da çok kısa süre sonra parçalanır.
Dolayısıyla da etkinliği çok düşüktür, kan düzeyleri zaman zaman hiç tespit
edilemeyecek kadar düşüktür. Bunu artırmak için genellikle karabiber ile
birlikte kullanılması önerilir. Karabiber içerisinde bulunan piperin kurkuminin
etkisini artıracaktır. Karabiber ile birlikte kullanımda kan düzeylerinin %200
e kadar arttığı gösterilmiştir. Hindistan’da da geleneksel olarak yemeklerde
zerdeçal karabiber ile birlikte kullanılır. Benzer şekilde eğer gıda desteği
kullanılacak ise içerisinde mutlaka karabiber ekstresi ya da piperin taşımasına
dikkat edilmelidir.
Zerdeçal - Zeytinyağı - Karabiber |
Benzer şekilde zerdeçal ve karabiber kombinasyonunun yağlı
gıdalar içinde tüketilmesi de yine etkinliğini artıracak bir diğer yöntemdir. Özellikle zerdeçal, karabiber ve zeytinyağı bir arada kullanılarak yapılan çalışmalarda oldukça anlamlı sonuçlar elde edilmiştir.
Son yıllarda kurkuminin etkisini artırmak için nanopartikül,
lipozom, fosfolipit kompleks gibi farklı dozaj şekilleri denenerek bu yönde araştırmalar yapılmaktadır.
Evet zerdeçal dünyasına girdik bir kere.. Bir sonraki yazımda
antidepresan etkisi var mı ? Cilt üzerine etkisi nasıl ? Alzheimer’dan koruyor
mu ? onlara bakalım.
Güzel bir hafta dileğiyle..
1. Bioavailability of Curcumin:
Problems and Promises: Anand ve ark., 4(6), 807–818 Molecular Pharmaceutics, 2007.
2. Turmeric, the Golden Spice:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
Yorumlar
Yorum Gönder