Koronavirüs pandemisi sırasında sağlıklı kalmak için öneriler


Koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu hayatımızın her noktasını hızla etkilemeye devam ediyor. Maalesef ülkemizdeki toplam vaka sayısının bugün yani 01.04.2020 itibariyle 15679 olduğu bunun 8852 sinin de İstanbul'da olduğu açıklandı.. Koronavirüs enfeksiyonu pozitif olan sağlık personeli sayısı da 601 olarak verildi. Sadece bugün ülkemizde 63 kişi hayatını kaybetti ve hayatını kaybeden kişi sayısı bugüne kadar 277 oldu.  Sayılar maalesef hızla artıyor. 

Aynı şeyler tekrar tekrar söyleniyor herkes tarafından ama ben de bir kez daha yazmak istiyorum. Acaba bu süreçte nasıl daha sağlıklı kalabiliriz, sağlığımızı nasıl muhafaza ederiz ?

Genel olarak özellikle sosyal izolasyon ve temizlik/hijyen kurallarına uyulması tüm dünyada bu enfeksiyondan korunmak için alınan en temel önlemler. Bu sürecin ne kadar devam edeceği bilinmiyor ancak şu an için alınabilecek en iyi önlem sosyal mesafe bırakılması. Enfeksiyondan korunmak için bir başka önemli nokta da sağlıklı beslenme ile bağışıklık sisteminin iyi durumda olması.
Her ne kadar maske konusu hala tartışılsa da ben maske takılmasını öneren gruptayım. Özellikle kalabalık bir ortama girilecekse, market, pazar gibi ben maskemi takıyorum. Sonra çıkınca çıkarıyorum. Hem kendimi hem çevremi korumak için.   

Neler yapılabilir ? 

1. Alışveriş sıklığının en aza indirilmesi ve sağlıklı beslenme

Erken planlama: Haftalık yemek programının hafta başında yapılmasıyla eksik malzemelerin tek seferde marketten alınması sağlanabilir.  Bunun için 6-7 günlük kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemekleri hatta ara öğünler alınması gereken protein, yağ ve karbonhidrat ihtiyacına göre ayarlanarak planlanmalıdır. Sağlıklı bir öğün tam tahıllar, sebze ve meyvece zengin olacak şekilde düzenlenmelidir. Tüm bu ayarlama ve planlamalardan sonra alışveriş listesi hazırlanmalı ve hafta içinde de sürekli güncellenmelidir.




2. Evde bir haftadan uzun süre kalabilecek gıdalar:
Ekmek – dondurucuda
Tam tahıllar - yulaf, esmer pirinç, tam buğday, bulgur vb
Meyve - elma, portakal, kuru meyveler
Sebzeler
Salça
Süt
Yumurta
Peynir
Fasulye
Ceviz, Fındık gibi kuru yemişler
Tavuk – dondurucuda
Deniz ürünleri - dondurucuda
Et – dondurucuda
Lezzet vericiler: Baharat ve bitki çayları, sirke, limon, bal vb
-          
       Bunların yanında dikkat edilebilecek hususlar: Paketli gıdaların gazlı içeceklerin tüketiminin kısıtlanması, Online alışverişin denenmesi ve hatta olabildiğince uygun fiyatlı ürünlerin tercih edilmesi uzun vadede bizi rahatlatacak hususlardır. 
-      
         3. Süpermarkette neler yapılabilir
       -          Market arabalarının tutma yerlerinin tek kullanımlık dezenfektanlı mendille temizlenmesi,  
       -          Alışveriş listesine tam uyulması, beklenmeyen durumlarda alternatiflerin alınması
      -    Gereğinden fazla alarak stokçuluğa gidilmemesi – Bu durum sizden sonra gelenleri zor durumda bırakacaktır.
       -          Temassız ödemenin tercih edilmesi
      -         Temassız ödeme yapılamıyorsa ödeme sonrası hemen ellerin temizlenmesi (20 sn sabunla yıkama ya da alkol bazlı dezenfektan)
     -          İşlerin en kısa sürede bitirilerek eve hemen dönülmesi, ellerin yıkanması, kıyafetlerin yıkanması ya da çok iyi havalandırılması

     4.     Pozitif düşünme
Akıl ve ruh sağlığının korunması bu pandemi sürecinde çok önemlidir. Bireylerin ve ailelerin ev ortamlarını huzurlu hale getirmeleri, vakitlerini verimli şekilde hem sağlıklı hem keyifli geçirmeleri gerekir. Kişi bu sayede hastalıklara daha dayanıklı hale gelecektir.



Bu amaçla neler yapılabilir ?
-      
  Stres yönetimi stratejilerinin uygulanması: doğa yürüyüşleri, arkadaşlarla akrabalarla yapılan telefon görüşmeleri, online sohbetler, aile içinde çocuklarla geçirilen vakit

-          Alkol ve sigaradan uzak durma
-          Uyku düzenini korumak,
-          Yemek düzenini korumak ve sağlıklı beslenmek
-          Evde egzersiz, yoga, pilates, zumba vb
-          Çiçek yetiştirme
-          Hobilerle uğraşma ve geliştirme  

Yukarıda birkaç maddede aklıma gelenleri özetlemeye çalıştım. Aslında daha çok şey sayılabilir. Hepimiz kendi düzenimizi kurarak hem koronavirüsten olabildiğince korunmalı hem de bu süreci beden ve ruh sağlığımızı koruyarak geçirmeliyiz.

Sağlıklı ve güzel günler diliyorum. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği