Kemik erimesine yeni bir bakış: K2 vitamini
Kemik erimesi ve K2 vitamini
Düşük kemik yoğunluğu, kemik erimesi ve kemik erimesine bağlı kırıklar yaşlanma ile ortaya çıkan sorunlardan biridir. Aslında bu durum bir sonuçtur, uzun ve çok fazla bir belirti göstermeyen kemik erimesi sürecinin sonunda bir anda geri dönülmez bir durumla karşılaşılabilir. Bu sebeple ilk gençlik yıllarından itibaren özellikle kadınların ve tabii ki erkeklerin de kemik sağlığına önem vermeleri gerekmektedir.
Genetik faktörler, beslenme, düşük vücut ağırlığı, sigara ve
kronik hastalıklar gibi risk faktörlerinin yanından sadece yaşlanma da kemik yoğunluğunun
düşmesi için önemli bir etkendir. Özellikle kadınlarda menopozla birlikte
azalan östrojen miktarı da yıllar içinde oluşan kemik kayıplarını hızlandırmaktadır.
Osteoporoz yani kemik erimesinin ya da osteopeni yani kemik
yoğunluğunun azalmasının önlenmesinde özellikle D vitamini ve kalsiyum
kullanımı bunun yanında prebiyotik ve probiyotiklerin kullanımı yıllardan beri
başvurulan yöntemlerdir. Ancak hala östeoporozu önlemek, geciktirmek ve
geriletmek için başvurulacak yeni yöntem arayışları devam etmektedir. Bu konudaki güncel literatürü taradığımızda ve bu amaçla piyasaya çıkan yeni
ürünleri incelediğimizde K vitamini özellikle K2 vitamininin öne çıktığını
görüyoruz. Etkilerinden bahsetmeden önce K vitaminin ne olduğuna kısaca
değinmek istiyorum.
Yağda çözünen bir vitamin olan K vitamini kanın
pıhtılaşmasında oynamış olduğu önemli rolden dolayı uzun yıllardır
bilinmektedir. Zaten ismi de Almanca “Koagulation” teriminden gelmektedir. Esas
olarak K1 (filokinon) ve K2 (menakinon) olmak üzere iki formu vardır. K2
vitaminini de yan zincir uzunluğuna göre MK4 ve MK13 olmak üzere iki temel alt
gruba ayırabiliriz. Genellikle K
vitamini olarak bilinen K1 vitamini ıspanak, brokoli, kara lahana, brüksel
lahanası gibi yeşil yapraklı sebzelerde yoğun olarak bulunurken esas olarak kan
pıhtılaşmasında rol oynar. K2 vitamini ise mikrobiyal kökenli olup bakteriler
tarafından sentezlenir. Bunun anlamı K2 vitamininin fermente gıdalarda yüksek
oranda bulunduğudur. Ayrıca yapılan araştırmalar biyoyararlanımı düşük olmakla birlikte
bağırsak florasında da menakinon yani K2 vitamin sentezinin olduğunu göstermiştir.
Bu sebeple kemik sağlığı için K2 vitamininin diyetle alınması önerilir. K2
vitamini kemik metabolizması, kalp damar sağlığı, kanser, depresyon ve diğer
bazı metabolik olaylarda koruyucu olarak rol oynar.
Gıdalarda K2 vitamini
NATTO |
Nasıl etki gösterir ?
Yapılan araştırmalar K2 vitamininin osteokalsin üzerinden kemik
metabolizmasını değiştirebileceğini göstermiştir. Osteoblastların yani kemik
hücrelerinin ürettiği Osteokalsin, kalsiyumun kan dolaşımından alınmasına ve
kemiğe bağlanmasına yardımcı olur, bu da iskeleti daha güçlü ve kırılmaya daha
dayanıklı hale getirir. İşte osteokalsinin aktif hale gelmesi ve kalsiyumu
bağlaması için K2 vitaminine ihtiyaç duyulur. Burada K2 vitamininin kemik
mineral yoğunluğuna olan pozitif etkisini destekleyen diğer mekanizmalara daha
fazla girmeden kemik erimesinin azaltılmasında ve önlenmesinde K2 vitamininin önemli
bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.
Sadece K2 vitamininin kemik erimesindeki öneminden kısaca
bahsetmek isterken nerelere geldik. Daha fazla konuyu açmadan ve uzatmadan
özellikle yaşlanmadaki önemli risk faktörlerinden biri olan kemik erimesinin
önlenmesinde K2 vitaminin potansiyeli unutulmamalıdır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), “K
vitamininin diyetle alınması ile normal kemiğin korunması arasında anlamlı bir ilişki kurulduğunu” belirterek K vitamini için sağlık beyanını onaylarken, FDA yeterli kanıt olmadığı için Amerika’da K2 vitamini için henüz
sağlık beyanına izin vermemiştir. Ancak K2 vitamini FDA’in güvenilir ürünler
listesindedir.
Dolayısıyla kemik sağlığının korunması, kemik yoğunluğundaki
azalmanın önlenmesi ve düzeltilmesi için D vitamini ve Kalsiyumla birlikte K2
vitaminince zengin gıdaların da tüketilmesini önerebiliriz. K2 vitamini içeren
takviyelerin ise hekim önerisi ile kullanılması gereklidir. Bunun yanında
hamilelerin, emziren annelerin, kan pıhtılaşma hastalığı olan kişilerin ve
antikoagülan ilaç kullananların K vitamini ve türevlerini kullanırken mutlaka
doktora danışmaları ve doktor kontrolünde kullanmaları gerektiği unutulmamalıdır.
Sağlıklı yaş almalar hepimize...
https://www.intechopen.com/books/vitamin-k2-vital-for-health-and-wellbeing/vitamin-k2-rich-food-products
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/
Namıduru SE, Tarakçıoğlu M., 2011.
K vitamini ve osteoporoz, Gaziantep Medical Journal.
Mandatori, D. et al.,2021. The Dual
Role of Vitamin K2 in “Bone-Vascular Crosstalk”: Opposite Effects on Bone Loss
and Vascular Calcification. Nutrients, 13, 1222.
Yorumlar
Yorum Gönder