Bitkisel ürünlerde ADAPTOJEN, TONİK, STİMÜLAN kavramları ve ilgili mekanizmalar

Adaptojenler bir organizmayı olağanüstü gerginliklere karşı adapte ederek, strese neden olan faktörleri yok etmek için nonspesifik direncin artmasına neden olurlar. Avrupa İlaç Ajansının (EMA) tanımına göre adaptojenler stres durumunda vücut fonksiyonlarını normalleştiren ve stresin tehlikeye attığı sistemleri güçlendirme kapasitesine sahip olan maddelerdir. Çok çeşitli çevresel ve/veya duygusal zorluklara karşı sağlık üzerinde koruyucu bir etkiye sahip oldukları bildirilmektedir.

ADAPTOJENİK BİTKİLERİN ETKİ MEKANİZMALARI: 


Grafikten de görüldüğü gibi adaptojen varlığında kişide aynı stres etkenine karşı çok daha düşük bir cevap meydana gelir. Stres cevabının, alarm fazı sırasında stres reaksiyonlarının azalmasını sağlarken, devamında da stres durumu devam ettikçe organizmada tükenme olmadan strese bir uyum “adaptasyon” durumu ortaya çıkar. 

En bilinen ve bu alanda en çok araştırılan bitkiler adaptojen bitkiler "Panax ginseng (Asian Ginseng), Eleutherococcus senticosus (Syberian Ginseng), Rhodiola rosea (Golden root), Schisandra chinensis ve Withania somnifera (Ashwagandha)" dır.

Bunların yanında geleneksel olarak adaptojenik etkisi ile bilinen bitkiler şu şekilde sayılabilir: Astragalus membranaceus (Geven), Glycyrrhiza glabra (Meyan kökü), Goji berry (Lycium barbarum), Curcuma longa (Zerdeçal), Ocimum sanctum (Tulsi, Holy Basil, Kutsal Fesleğen, Hint Fesleğeni).

Yine bazı tıbbi mantarlar Reishi mantarı (Ganoderma lucidum), cordyceps mantarı ve shiitake (Lentinula edodes) gibi mantarlar da adaptojenik bitkiler arasında sayılabilmektedir.

Tonik maddeler ise tüm organizmada yada belirli organlarda oluşan zayıflık yada güç eksikliğini düzenleyen maddelerdir. Tonik özellik gösteren maddeler güçsüzlük, halsizlik, dermansızlık durumlarında kullanılır. Tonik özellik gösteren bitkiler uzun süreli strese dayanıklılık, kronik strese bağlı hastalıklardan koruma değil daha çok akut durumların tedavisinde etkilidir. Adaptojenik bitkiler genellikle tonik özellik de gösterirken, adaçayı, ısırgan otu, Aloe vera jeli ise tonik etkili bitkilere örnek verilebilir.  


Uyarıcılar (stimulanlar) kullanıldığında ise vücut performansında önce güçlü bir artış meydana gelir, ardından bu süreci performansta bir azalma izler. Uyarıcıların yaptığı bir çeşit gelecekten enerji ödünç almak olarak tanımlanabilir.

Soğuk, sıcak, baskı, gürültü, kimyasal gibi farklı stres kaynakları uygulanan sıçanlarda yapılan bir çalışmada bu sıçanların stres kaynağından bağımsız olarak nonspesifik bir cevap geliştirdikleri görülmüştür. Bu sıçanların nereyse hepsinde mide ve ince bağırsak ülserleri, bağışıklık sisteminde baskılanma, inflamasyon faktörlerinde artış ve kortizol, adrenalin gibi stres hormonlarında artış gözlenmiştir.

Dolayısıyla vücudun her türlü strese karşı dayanıklılığını artırmak sağlığın sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Bunun anlamı sürekli adaptojen kullanılsın değildir elbette. Çok çeşitli stresle baş etme yollarına ilave ve yardımcı olarak hekim tavsiyesi ile kişinin gereksinimine göre seçilecek adaptojenlerin kullanılması daha sağlıklı olmak ve strese bağlı gelişen kronik hastalıklardan korunmak için önemli bir yol olarak başvurulabilir.

Uyarı !!

Diğer taraftan adaptojenlerin kullanılan diğer ilaçlarla etkileşebileceği, çocuklarda ve yaşlılarda farklı sonuçlar verebileceği için hekim kontrolünde kullanılması gerektiği, hamile ve süt veren annelerde ise kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. 

İnternette ve marketlerde kontrolsüz satılan adaptojenik ürünlerden uzak durulmalı, bu ürünler eczanelerden alınmalı ve güvenilir markalar tercih edilmelidir. 

Stressiz huzurlu günler dileğiyle..


Kaynaklar:

Panossian A, Wikman G. Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress—Protective Activity. Pharmaceuticals. 2010; 3(1):188-224. https://doi.org/10.3390/ph3010188

Panossian A, Wagner, H. Adaptogens: A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits, HerbalGram: The Journal of the American Botanical Council. 2011;90:52-63.

Saljoughian, M., Adaptogenic or Medicinal Mushrooms, Complementary and Alternative Medicine, 2009;34(4): 16-18.

EMA, REFLECTION PAPER ON THE ADAPTOGENIC CONCEPT, 2008. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği