Obezitede dünyada neredeyiz ?

Korona günleri devam ederken evde geçen hareketsiz hayat tarzı insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.  Özellikle insanların stres, sıkıntı ve gerginlik zamanlarında daha fazla yediği düşünülürse bu yazımda obeziteye ve özellikle ülkemizdeki obezite oranlarına dikkat çekmek istedim.

Son yıllarda obezitenin ülkemizde ciddi bir sorun haline geldiğini biliyoruz. OECD 2017 raporuna göre Türkiye bu ülkeler arasında 6. sırada. Gerçekten çok yüksek bir oran.
OECD 2017 Obezite Raporu

Burada bir de dünya sağlık örgütünün hazırlamış olduğu bir linki de sizlerle paylaşmak istiyorum. Mutlaka incelemenizi öneririm. Linkteki dünya haritasında ülkelere bakarsanız 2016 verilerine göre obezite oranlarını görebilirsiniz.

Dünya sağlık örgütü obezite atlası - 2016

Burada da yine Türkiye başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Suudi Arabistan, Libya, Irak, Mısır ve Yeni Zellanda ile birlikte ilk 7 ülke arasında.


Bu oranlar gerçekten çok dikkat çekici. Toplumsal olarak alınması gereken önlemlere bizler bireysel olarak kendi önlemlerimizi alarak başlamamız gerekiyor.

Obezite neden önemli..

Son yıllarda obezite başlı başına bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte bir taraftan da diğer pek çok başka hastalık için ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Başta metabolik sendrom olmak üzere, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, hiperlipidemi, serebrovasküler hastalıklar, çeşitli kanserler, obstrüktif uyku-apne sendromu, non-alkolik karaciğer yağlanması, gastroözofageyal reflü, safra yolları hastalığı, polikistik over sendromu, infertilite, osteoartroz ve depresyon gibi birçok sağlık sorununa sebep olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar obezitenin yaşam süresini erkeklerde ortalama 8 yıl, kadınlarda ise ortalama 6 yıl kısalttığını göstermektedir.  Burada  yaşam süresindeki kısalmaya sağlıklı yaşam süresindeki kısalmanın da eklenmesi unutulmamalıdır. Aynı araştırma obezitenin şiddetine göre sağlık yaşam süresinin 10 ila 20 sene arasında kısaldığını göstermektedir*.

O zaman korona virüsten korunmak için bu kadar çaba gösterirken, bu virüsten kurtulduktan sonra neden sağlıksız bir yaşamı tercih edelim. Karantina günlerinin sonuna yaklaştığımıza inandığım bu günlerde sağlıklı kiloya inmek için gerekli önlemleri en kısa sürede almamız gerekiyor.

Öncelikle bireysel olarak daha sağlıklı beslenmek için ilk aklıma gelenler sebze meyve oranını artırma, rafine şeker ve karbonhidratlardan kaçınma, yağlı gıdalardan kızartma, cips, kurabiyelerden uzak durma ve elbette evde bile olsak hareketi artırmak sayılabilir.

Şimdilik bu kadar olsun.. Bir sonraki yazımızda obeziteden korunmak için neler yapabiliriz ona bakalım..

Sağlıklı günler dileğiyle..


*http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2814%2970229-3/abstract

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği