Teff tohumu nedir? Zayıflatır mı ?


Gün geçmiyor ki yeni bir zayıflatıcı ürün karşımıza çıkmasın. Ve yine bir yenisi “TEFF ÇAYI”. Hep şaşırıyorum, ne kadar hızlı yayılıyor bir anda duyuluyor ve ürünler hızla satılmaya başlıyor. Zayıflatıcı ürünlere yetişemiyorum. 

Gelelim Teff bitkisine:

Teff (Eragrostis tef) ya da Tef, Etiyopya’da yüzlerce yıldır gıda olarak kültürü yapılan ve tüketilen bir tahıl türüdür. Beyazdan koyu kahverengiye kadar gidebilen renklerde olan Teff tohumlarının bilinen en küçük taneli tahıl olduğu söylenmektedir. Haşhaş tohumlarına benzer bir görüntüsü vardır.
Kinoa gibi glutensiz olduğunun öğrenilmesiyle birlikte tüm dünyada popülerliği artmış ve daha sık kullanılmaya başlanmıştır.

Teff Tohumu
Nişasta, teff tanelerinin ana bileşeni olup, neredeyse %70’ini oluşturur. Ancak teffde bulunan nişasta bildiğimiz nişastadan farklı olarak “dirençli nişasta” olarak tabir edilen bir nişastadır. Bu sebeple teff tohumları düşük kalorili olmasının yanında ince bağırsakta emilmeyerek ya da çok az emilerek uzun süre tokluk hissi verir. Bu da dirençli nişastayı diyet liflerinden bile daha fazla tercih edilir hale getirmektedir. Bunun yanında teff tohumlarının yine yüksek lif ve protein içeriği de, sağlıklı bir gıda olduğunu ve kilo vermeye yardımcı özelliğini desteklemektedir.

Sağlıklı bir gıda olarak atıştırmalıklarda, kek ya da ekmek yapımında, sütle ya da yoğurtla karıştırılarak her şekilde tüketilebilir.  

Teff krep
Teff tohumu ekmeği

Teff tohumları taşımış oldukları zengin mineral içeriği yönünden de diğer tahıllardan ayrılmaktadır. Özellikle demir ve kalsiyum bileşimi diğer tahıllardan daha yüksektir. Bu sebeple günlük tüketimi hem demir eksikliği olanlarda hem de kemik erimesinde ve kemik sağlığını desteklemek açısından oldukça önem taşır.

Teff tohumlarının, ondan hazırlanan unun, ekmeğin ya da bazı geleneksel ürünlerinin yukarıda da bahsettiğim gibi dirençli nişasta ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle tokluk hissi verdiği hem geleneksel kullanımla hem de araştırmalar ile gösterilmiştir. Ancak yağ metabolizması üzerine etki göstererek hızlı yağ yakıcı ya da metabolizmayı hızlandırdığını gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Gelelim son zamanlarda popüler olan teff çayına!! Bu arada Teff çayı olarak pazarlansa da Teff çayı diye satılan ürünün içinde neredeyse 20 kadar farklı bitki var. Sizce herhangi bir tahılın çayı olur mu ? Ne dersiniz ? Demlenerek hazırlanabilir mi ? Poşet çay ya da sallama çay yapılabilir mi?  İnternet'te bizden başka “teff çayı” nın zayıflatıcı olarak kullanıldığı başka bir ülke var mı diye aradım, bulamadım. İsterseniz siz de bakın, hangi ünlü gerçekten teff çayı içerek zayıflamış ? 

İşin daha da önemli tarafı 2018 yılında gelen şikayetler sonucu yapılan incelemede bazı Teff Tohumlu çayların içinde zayıflatıcı bir kimyasal olan "sibutramin" etken maddesine rastlanmış. Sibutramin zayıflamada, obezite tedavisinde doktor kontrolünde kullanılan, ancak kalp üzerine ciddi yan etkileri nedeniyle artık kullanılmayan bir ilaç etken maddesi. Yüksek dozda ölüme sebebiyet verebilen bu maddenin piyasada doğal diye satılan bazı zayıflatıcı ürünlerin içine de kaçak olarak yüksek dozlarda konduğu zaman zaman basına yansıyor. Teff çayı ya da teff tohumlu çayda bunlardan biri !!

Sonuç olarak Teff tohumları; 
- Çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için önemli bir tahıl kaynağıdır,
- Tokluk hissi vermesi sebebiyle kilo kontrolüne yardımcı olur,
- Sindirime yardımcı; diyabet hastalarında beslenmeyi zenginleştirmek için kullanılabilir, 
- Kemik sağlığını korumak için kullanılabilir
- Teff tohumunu yeni ve harika bir gıda olarak beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Ama ne olduğunu anlayamadığım,içinde ne olduğu belli olmayan ve zayıflattığı iddia edilen “teff çayını” kullanarak LÜTFEN SAĞLIĞINIZI TEHLİKEYE ATMAYIN !!!

Sağlıcakla kalın.

Ek: 12.10.2018 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığının hileli ürün listesi (Yazıya sonradan eklenmiştir)
https://www.tarimorman.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/1071/Kamuoyu_Duyuru_Listesi.pdf



* Zhu, F., 2018. Chemical composition and food uses of teff (Eragrostis tef)
* Baye, K., 2015. Teff: nutrient composition and health benefits

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri