Glutatyon gençlik iksiri mi ?


Glutatyon gençlik iksiri mi ?

Glutatyon 3 aminoasitten (Sistein, Glutamin ve Glisin) oluşan proteinik yapıda bir maddedir. Protein yapısında olduğu için midede enzimlerle kolaylıkla parçalanır, bu sebeple biyoyararlanımı çok düşüktür. En yüksek etkinlik için iv yani damardan kullanılan formları tercih edilir. Ağızdan alınacaksa özel olarak hazırlanmış formlarının kullanılması gereklidir (Lipozom vb).

Normal olarak vücut zaten kendi glutatyonunu üretmekte, ve bu glutatyon her türlü biyokimyasal fonksiyona katılmakta, özellikle antioksidan etkisiyle enfeksiyonlarda, kanserde, karaciğerde her türlü detoksifikasyonda rol oynamaktadır. Ancak yaşlanma ile beraber glutatyon seviyelerinin düştüğü ayrıca düzensiz beslenme, toksinler, aşırı ilaç kullanımı, stres, travmalar, enfeksiyonlar ve kronik hastalıkların da vücutta glutatyon seviyesini düşürdüğü görülmüştür.

Glutatyon bağışıklık sistemini doğrudan desteklemekte, vücudu çevresel toksinlerden korumakta ve kanser gelişimini yavaşlatmaktadır. Bunların yanında yapılan araştırmalarda kardiyovasküler hastalıklarda, yaşa bağlı hipertansiyonda, alkolik/nonalkolik karaciğer hastalıklarında, kronik Hepatit B’de, diyabetik kronik böbrek hasarında, glokomda faydalı etkileri bulunmuştur.

Gençlik iksiri olup olmadığının cevabını vermek zor belki ama yaşlanma ile ortaya çıkan hücre ve doku hasarlarını önlemede çok önemli roller oynadığı kolaylıkla söylenebilecektir. 

Glutatyon preparatlarının yaygın olarak cilt beyazlatmada kullanıldığı görülmektedir. Cilt beyazlatıcı etkisi ile ilgili çok sayıda çalışma olup, bu çalışmaların çelişkili olması sebebiyle  FDA bu amaçla kullanımını onaylamamaktadır !!!

Vücutta Glutatyon seviyelerini artırmak için neler yapılabilir ?

-       Kükürtçe zengin gıdaların tüketilmesi: En iyi bilinen kükürt taşıyan gıdalar sarımsak ve soğandır. Bunların yanında brokoli, karnabahar, lahana, karalahana, turp, su teresi gibi sebzelerin de tüketilmesi diyeti kükürt yönünden destekleyecektir. 
Kükürt içeren gıdalar
-        - Peynir altı suyu (Whey protein) tüketilmesi
-        - Egzersiz: Egzersiz vücudun kendi antioksidan savunma mekanizmalarının gelişimine destek olur. Her gün 30 dk hafif bir spor ile başlayıp hafta da 3 gün daha yoğun egzersizler yaparak glutatyon seviyelerini en yükseklerde tutmak mümkündür.
-        - Vücutta Glutatyon üretimini destekleyen takviyelerin alınması
o   N-asetil sistein
o   Alfa lipoik asit
o   Folat, B6, B12 gibi metilasyon elemanları
o   Selenyum
o   C ve E vitamini
o   Deve dikeni (Milk thistle, Silimarin)
-         - Oral Lipozomal glutatyon ya da bağırsaktan emilen glutatyon alınması
-         - Iv (damardan) glutatyon uygulaması: Ancak belirli kliniklerde hekim tarafından uygulanması şartıyla kullanılabilir.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri