Global Bitkisel İlaç Pazarı Nereye Gidiyor ?



Bitkilerle tedavi olarak bilinen hastalıkların tedavisinde doğanın kullanılması uzun bir tarihsel geçmişe sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü pek çok Asya ve Afrika ülkesinde primer sağlık hizmetlerinde geleneksel tedavilerin kullanımının %80 lere vardığını belirtmektedir. Özellikle artan yaşlanan nüfus, tüketici farkındalığının artması, düşük yan etki beklentisi, artan tedarikçiler ve FDA’in gıda takviyeleri için güncel İyi Üretim Uygulamalarını (cGMP) yayınlaması bunların yanında modern tıp sistemlerindeki artan fiyatlar ve katı bütçeler tüketicileri daha ekonomik ve daha güvenli gözüken bitkisel tıp sistemlerine yöneltmektedir. Bu durum bitkisel ilaç pazarındaki büyümenin son yıllarda hızlanmasına sebep olmuştur. Global bitkisel ilaç pazarının yıllık yaklaşık %7.2’lik bir büyüme ile 2023 yılı sonunda 111 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.


Global Bitkisel İlaç pazarına bakıldığı zaman tarihsel olarak bitkisel tedavileri yaygın olarak kullanmaları ve yerleşmiş bitkisel tedavi sistemleri olması sebebiyle  başta Çin ardından Hindistan olmak üzere Asya Pasifik ülkeleri en yüksek pazar payına sahip ülkelerdir. Avrupa ise yüksek bireysel gelir oranları ve doğal tedavilere artan talep nedeniyle ikinci en büyük market olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa pazarında Fransa başı çekerken onu Almanya izlemektedir. Avrupa’da özellikle British Herbal Medicine Association ve European Herbal and Traditional Medicine Association gibi birliklerin farklı seminerler, konferanslar ve tanıtımlar ile insanları tamamlayıcı tedavi yöntemlerine yönlendirmelerinin ve aynı zamanda Avrupa Birliği’nde bu ürünlerin piyasaya sürülmesindeki standartlık ve esnekliğin de bu artıştaki katkısı büyüktür. Orta Doğu ve Afrika pazarında ise başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere körfez ülkeleri önde gelmektedir. Afrika’nın fakir bölgeleri ise zayıf ekonomik durumları ve politik koşulları nedeniyle bu pazarda beklendiği gibi geride kalmışlardır.

Dünya ilaç pazarında en önemli firmalardan ilk akla gelenler şu şekilde sıralanabilir: Tsumura (Japonya), Schwabe (Almanya), Madaus (İspanya), Arkopharma (Fransa), Blackmores (Avustralya), Sheng Chang Pharmaceutical Company (Tayvan), Ricola AG (İsviçre) Zandu Pharmaceutical Works Ltd (Hindistan), Hambard Laboratories (Hindistan), Dabur (Hindistan), China Herbs Company (USA), Nutraceutical International Corporation (USA), Nature’s Answer (USA)..

Bu kadar büyük bir pazara sahip olan bitkisel ilaç üretiminde, tüm dünyada üreticiler ürün kalitesini yükseltmeye çalışmaktadırlar. Gelişen teknoloji ile birlikte bölgesel ve ulusal ilaç firmaları da ürün kalitesinin sürdürülmesini sağlayarak tüm dünyada küresel ilaç firmalarını takip etmektedir. Kalite, etkinlik ve güvenilirlik kriterlerini sağlayan, onaylı ve aynı zamanda doğrudan tedaviye katkısı bulunan bir bitkisel ilacın bu büyük pazarda kolaylıkla yer bulabileceği açıktır. Dolayısıyla gerek ülkemizde gerek dünyada yerli üreticilerin bu pazarda bir pay alabilmek için bu kriterleri tam olarak karşılamaları ve ulusal ve uluslararası kurallar çerçevesinde onaylanmış ürünlerle piyasaya çıkmaları çok önemlidir.

                        2017 yılı küresel bitkisel ilaç pazarı 

Resim 1. Tsumura Company
Resim 2. Distribution of the global herbal medicine market as of 2017, by segment; Statistica. 

Kaynaklar: Global Herbal Medicine Market Research : Reuters; Market Research Future; Statistica; Hexa Research; MedCrave; abc8 Research



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri