Gıda Takviyelerinde Elden Elde Satış Tehlikesi !!!


Gıda takviyeleri dünyanın pek çok yerinde gıda olarak kabul edilmekle birlikte görünüş, kullanım amaçları ve düzenlemeleri açısından gıdalardan çok farklıdır. Bu ürünler vitaminler, mineraller, lifler, aminoasitler taşıyabileceği gibi bazı bitkisel ürünleri de içerebilirler. Genel olarak daha konsantre formda, uygun bir dozaj şekli içinde ve normal beslenmeye destek olarak dizayn edilmekle birlikte kullanılan bileşenlerin spesifik bir tıbbi etkilerinin olmaması beklenir.

Gıda takviyeleri, doğal sağlık ürünleri, diyet ürünleri, diyet destekleri, ara ürünler gibi dünyanın her yerinde farklı isimler altında bilinirler ve benzer özelliklere sahip ve benzer düzenlemelere tabidirler.  Gıda takviyeleri ile ilgili düzenlemeler her ne kadar ülkeler arasında benzerlikler gösterse de ilaçlar kadar katı kurallara tabi olmadıkları için legal ya da legal olmayan yollarda farklı şekilde satışları ile karşılaşılabilmektedir. Gıda takviyesi olarak adlandırılan ama aslından birbirlerinden çok farklı olan bu ürünler başta eczaneler olmak üzere, sağlık zincir mağazalarında, hatta marketlerde, spor salonlarında, kuaförlerde ve son yıllarda da yaygın olarak internet ortamında satılabilmektedir. Bunun yanında Türkiye’de de son yıllarda sağlık çalışanı olmayan kişiler arasında oldukça popüler olan network marketing, tele-marketing ve mail-order marketing gibi saadet zincirlerinin araya ürün girmiş şekli ile de satışa sunulabilmektedirler.

Bir anda network marketing denince buraya kısa bir not düşmek istiyorum. Son yıllarda ne kadar çok ev hanımının, emeklinin, ya da iş arayan kişilerin para kazanmak için bu şekilde elden ele satış sistemlerine dahil olduklarını, üründen beklenmesi mümkün olmayan iddialı etkilerle bu ürünlerin elden ele pazarlandıklarını, aslında herkesin gözünün önünde büyük otellerde tanıtım toplantıları yaptıklarını, tatiller, seyahatler vadedildiğini ve maalesef bazı sağlık çalışanlarının da bu ürünlerin tanıtım ve satışlarına alet olduklarını gördüğüm zaman gerçekten çok üzülüyorum. Bu şekilde bazılarının para kazanmak vaadiyle bazılarının da iyileştirilmek vaadiyle kandırıldığını görüyorum ama bir şey yapamıyorum. Elimden tek gelen ben kullanmam, kendimin kullanmadığı bir ürünü de kimseye tavsiye etmem demek oluyor. Cevaben "Ama bunun FDA onayı var, EFSA onayı var, Tarım Bakanlığı onayı var, her türlü analizi yapılmış, klinik araştırmaları var" denilerek elden ele satılmaları ve tanıtılmaları bu ürünlerin güvenilirlikleri anlamında hiçbir kanıt sağlamıyor. Kimler para kazanıyor ?  Bu konu ile ilgili uzun uzun yazabilirim belki ama hatırlamak düşünmek bile beni yoruyor ve üzüyor. 

Sadece bir kaç önemli noktayı burada söylemeden geçmek istemiyorum:


  • Birincisi kendi kullanmayacağınız, çocuğunuza kullandırmayacağınız bir ürünün satışına asla aracı olmayın. 
  • İkincisi eğer bir gıda takviyesi satışında asıl amaç para kazanmak ise bu ürünün tanıtımına, satışına dahil olmayın. 
  • Üçüncüsü gıda takviyeleri için bazı temizlik malzemelerinde, mutfak eşyalarında olduğu gibi elden ele satış işine girerek tüketicilerin sağlıklarını tehlikeye atmayın. 
  • Dördüncüsü bu tip ürünleri eczaneden başka bir yerden almayın. 
  • Beşincisi hekim tavsiyesi olmadan bitkisel veya kimyasal herhangi bir ilaç kullanmayın. 
  • Altıncısı öncelik hasta olmamaktır. Hasta olmamak için sağlıklı beslenin, sağlıklı yaşayın, spor yapın. 
  • Yedincisi bitkisel ürün kullanacaksanız hekim ve/veya eczacınıza danışın. 
  • Sekizincisi sizi kimse sizden fazla düşünmez. O yüzden kullandığınız ürünün güvenilir olup olmadığını kendinize sorun, kendiniz araştırın, komşunuza, arkadaşınıza ya da size ürünü pazarlayan kişiye güvenmeyin. 
  • Dokuzuncusu başkasına iyi gelen size iyi gelmeyebilir, başkasına iyi gelen size zarar verebilir, özellikle bitkisel ürünlerde başkasına alerji yapmayan size yapabilir. O yüzden kendinizi başkaları ile kıyaslamayın. 
  • Onuncusu İMAJ değil, KALİTE, ETKİNLİK ve GÜVENİLİRLİK her şeydir. Bunu asla unutmayın ! 

Kısa bir not dedim ama on birinci, on ikinci diye gidebilirim ama şimdilik bu kadar olsun.. Gıda takviyelerinden girmiştik konu elden ele satışa geldi. Maalesef toplumda uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olacağına inandığım bu konuda gerekli önlemlerin biran önce alınmasını, toplumumuzun bu konuda bilinçlendirilmesini, bu konuda başta doktor ve eczacılar olmak üzere sağlık çalışanlarının özellikle dikkatli olmalarını ve sağlık otoritelerinin bu konuya özel olarak el atmalarını istiyorum.

Gıda takviyeleri yazım bir başka güne kalsın..

Mutlu günler dileğiyle..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri