Tarçınla gelen sağlık...
Covid-19 sürecinde üzerine bir de Ramazanın gelmesiyle beslenme ile ilgili programlar her yerde
karşımıza çıkmaya başladı. Bu
bilgi denizine ben de tarçınla katkıda bulunmak istedim.
Tarçın Sri Lanka’da yaprak dökmeyen
bir ağaç olan tarçın ağacının gövde kabuklarının toz haline getirilmesi ile
elde edilen bir baharattır. Zaman zaman toz edilmeden kabuk halinde de
kullanılabilmektedir. Tüm kültürlerde çok farklı yararları olduğuna inanılan,
günümüzde de üzerinde pek çok araştırma yapılan tarçın ülkemizde de sevilen ve
yaygın olarak kullanılan bir bitkidir.
Tarçın sindirim sistemi üzerine
etkileri açısından da yüzlerce yıldır tanınan bir bitkidir. Hazımsızlık
şikayetlerini, mide spazmlarını giderdiği ve mideyi rahatlattığı herkes
tarafından bilinmektedir. Yemeklerden sonra içilecek küçük bir çay kaşığı toz tarçın ile
hazırlanmış sıcak bir çay ya da süt daha sağlıklı bir sindirim yapılmasına
yardımcı olacaktır. Benzer şekilde kabuk tarçınla hazırlanan çaylar, yemekler,
ya da hafif diğer içecekler de bu şekilde sindirime yardımcı olacaktır.
Bunun yanında tarçının şeker
metabolizması üzerine de etkili olduğu, doğal insülin salımını artırdığı, mide
boşalma hızını yavaşlattığı, bu sebeple özellikle yemek sonrası kan şeker düzeylerini
azalttığı araştırmalar ile gösterilmiştir. Bu durum kişide tokluk hissinin
artmasına yol açacak ve daha geç acıkmasına sebep olacaktır. Bu şekilde kan
şeker seviyelerinin düzenlenmesi beslenmeye bağlı kardiyovasküler risklerin
oluşmasını da azaltacaktır.
Bilindiği gibi yemek sonrası
yaşanan kanda şeker yükselmesi ardından ortaya çıkan hızlı bir şeker düşüklüğü
durumu, yüksek karbonhidratlı bir yemekten kısa bir süre sonra neden hemen açlık
hissinin ortaya çıktığını açıklamaktadır. Bu sebeple bir taraftan öğünlerde
normal diyetin aşırısına kaçılmaması, ekmek, pide, börek, pilav, tatlılar vs
gibi yüksek karbonhidratlı gıdalardan kaçınılması gerekirken, diğer taraftan da
beslenmenin tarçın ile zenginleştirilmesi daha sağlıklı ve rahat bir Ramazan
geçirilmesi için bu Ramazanda dikkat etmemiz gereken noktalardan biri
olmalıdır.
Diğer taraftan tarçının piyasada
satılan farklı türleri olabilmekle birlikte doğru ve gerçek tarçın olarak
bilinen tür “Seylan tarçını”dır. Seylan tarçını diğer Çin ya da Vietnam
tarçınlarından hem daha lezzetli, aromatik, hem daha sağlıklı, hem de istenmeyen etkileri
daha düşüktür. Bu sebeple tarçın alırken ürünün üzerindeki etiketi incelemenizi
mutlaka öneririm. Toz tarçını gözle ayırt etmek mümkün değilken, kabuk tarçını hem koku ve lezzetinden hem de aşağıdaki gibi daha ince ve kırılgan yapısından ayırt etmek mümkündür.
Seylan Tarçını Çin tarçını
Mutlu, sağlıklı günler ve Hayırlı Ramazanlar dileğiyle..
İlave öneriler:
Hazırladığınız bu tarçın çayını soğutarak buzlu ve limonlu şekilde de içebilir sıcak yaz günlerinde ferahlayabilirsiniz.
Toz tarçını ya da kabuk tarçını sütlü tatlılara ilave edebilirsiniz..
Yorumlar
Yorum Gönder