Tıbbi Bitki Çaylarının Üretiminde Kullanılabilecek Yardımcı Maddeler

Tıbbi Bitki Çaylarında kullanılacak yardımcı maddelerin oranı ne olmalıdır ?

Konvansiyonel ilaçlarda olduğu gibi bitkisel ilaçların da geliştirilmesi, hazırlanması, üretilmesi ve etkili şekilde kullanılabilmesi için bazı yardımcı maddelere ihtiyaç vardır. Bitkisel ürünlerde daha çok doğal olması tercih edilen bu yardımcı maddeler, hem o ürünün üretiminin daha etkin şekilde yapılmasını, üretim esnasındaki kayıp ve bozunmaların önlenmesini, üretim sonrası korunmasını, yine vücutta da etkili olabilmesi için en iyi şekilde dağılması sağlayan  kendi başına tıbbi bir etkisi olmayıp o ürünün etkisine katkı yapan maddelerdir.

Genel prensip olarak konvansiyonel yani tek ya da birkaç etken maddeli ilaçlarda bu yardımcı maddeler belirli sınırlar içinde tutulmuş ve bu maddeler ile ilgili çok sayıda klavuz yayınlanmış, standartları, güvenilirlikleri belirlenmiştir. Ancak ilaçlarda bu kurallar çerçevesinde kullanılan yardımcı maddelerin gıda takviyeleri ya da bitki çaylarında ne derece kontrol edildiği tartışmalıdır !!

Bitkisel Tıbbi Ürünlerde kullanılan yardımcı maddeler ile ilgili düzenleme Avrupa İlaç Ajansının Directive 2001/83/EC sayılı yönergesinde yayınlanmıştır. Genel olarak bitkisel tıbbi ürünlerdeki yardımcı maddeler ile ilgili düzenlemeler ürünün geleneksel kullanımından bağımsız olması sebebiyle oldukça karmaşıktır. Ancak konvansiyonel ilaçlara benzer şekilde düzenlenmiştir.


Bunun yanında bitki çayları için herhangi bir sınırlama getirilmemekle birlikte 3 farklı yardımcı maddeden daha fazla olması istenmez ve bu yardımcı maddelerin (eksipiyanların) ağırlığının ürünün toplam ağırlığının %30 undan fazla olmaması önerilir. Üçten fazla yardımcı maddenin ya da bitkinin kullanılması o ürünün kalite ve etkinlik testlerinde bir takım olası sorunlara işaret edebilir. Dolayısıyla Bitkisel Tıbbi Ürünlerin ve doğal olarak Tıbbi Bitki Çaylarının üretiminde kullanılacak yardımcı maddelere dikkat edilmelidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

Zerdeçal – Curcuma longa - Turmeric – Haridra…

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

"Başın mı ağrıyor ? Bir parça söğüt kabuğu alsana!" - Aspirin'in hikayesi

Shakespeare'in bitkileri...

Omega 3 ve Omega 6 Yağ Asitlerinin Önemi

Lavanta ve migren..