Kedi Nanesi mi ? Oda ne ?

Nereden aklıma geldi kedi nanesi yazmak.. Karşıma çıktı bir anda okurken, ben de biraz olsun hatırlatmak istedim.

Evet Kedi Nanesi Latince Nepeta cataria, İngilizce catnip, catmint gibi isimlerle tanınan bitki..  Nane ile aynı familyadan Nanegiller demeyeceğim Lamiceae familyasından..

Neden kedi nanesi , neden catnip ? Çünkü kedi besleyenlerin çok iyi bildiği gibi kediler bu naneyi çok seviyor.. Bu bitkinin kokusuyla birlikte genellikle daha sokulgan, sevecen hale geliyor. Sadece kedilere mi kedi ailesinden aslan, puma hatta leoparlara bile benzeri etkiyi yapabiliyor.. Bir şekilde bu kokunun kedide kedi feromonu gibi etki gösterdiğini söyleyebiliriz. Petshoplarda çok sayıda kedi nanesi taşıyan kediler için hazırlanan ürün bulabilirsiniz. 

Biraz da nedenlere bakalım. Bitkide bulunan nepetalakton isimli maddenin bu etkiye sebep olduğu düşünülmektedir. Kedilerin burunlarında nepetalaktonu algılayan reseptörler olduğu, ancak insanda henüz böyle bir reseptör ve dolayısıyla buna bağlı benzeri bir etkinin ortaya çıkmadığı bilinmektedir.
Yapılan araştırmalara göre %80 kedinin bu cevabı verdiği ancak diğerlerinin vermediği görülmüştür. Bu durumun kediler arasındaki bazı genetik farklılıklar sebebiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genellikle kedilerde bu etkinin ortaya çıkabilmesi için en az 6-8 hafta geçmesi gerektiği, daha küçük kedilerin bu kokuyu sevmek yerine kaçtıkları bile görülmüştür. Bu durum belirli bir haftaya kadar kedilerde nepetalakton reseptörlerinin gelişmediğini göstermektedir.
Nepetalakton

Peki ya insanlarda ? Bu bitkinin uçucu yağının insanlarda hafif sakinleştirici ve spazm çözücü etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu sebeple aromaterapötiklerin bileşimine girmekte, lezzetli bir bitki çayı olarak tüketilebilmekte ya da Akdeniz ülkelerinde salatalarda ya da yemeklerde gıda olarak kullanılabilmektedir.

Son olarak kedi nanesinin güzel bir sinek kovucu olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Balkonunuzda saksıda bir kedi nanesi, kedi nanesi çayı spreyleri, ya da uçucu yağın birkaç damla kokması için difüsere ya da özel kabına konarak ortama verilmesi ile sivrisineklerin uzak tutulması sağlanabilir. Ancak uçucu yağların doğrudan seyreltilmeden cilde temas etmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yazımı Sezen Aksu’nun "Bir kedim bile yok" diyen "Gülümse" şarkısı ile bitiriyorum..
Gülümseyen günler dileğiyle..




















Fotograf: https://viralplots.com/ever-wondered-why-do-cats-love-catnip/ 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği