Kansere sebep olan gıdalar.. Yanmış etler..

Kansere iyi gelen bitkiler ya da gıdalar diye söyleyip yazıp duruyoruz. Bu kadar yaygınlaşan kanser vakalarında peki kansere neden olan gıdalar var mı ? Pek çok bilim insanı kanserin nedenlerinin genetik faktörlerin yanında çevresel etkenlerden de kaynaklandığını belirtmektedir. Çevresel etkenler bildiğiniz gibi toksinler, sigara dumanı, ağır metaller, UV radyasyon gibi faktörlerin yanında bazı gıdaları da kapsamaktadır.
Ağız, boğaz, larinks, akciğer, mide ve bağırsak kanserlerinin diyetle en çok etkilenen kanserler olduğu belirtilmektedir.
İçinde kanserojen olabilecek maddeler içeren gıdalardan ara ara yazacağım. Çok uzun olmaması için bugün et ve et ürünleri..

Kömürleşmiş etler: Yüksek ısıda ateşte pişirilen yani mangal ya da barbeküde fazla pişirilen etlerde kansere sebep olan bazı maddeler meydana gelir. Genel olarak heterosiklik aromatik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılan bu maddeler kansere sebep olan maddelerdir. Bunun yanında bu şekilde yüksek ısıda pişirilen etlerin tavukların yüzeyinde yanmış karamelize bir tabaka meydana gelir, işte bu tabaka çok sayıda kanserojen madde içerir ki bu maddeler sadece kanser ile değil, yaşlanma, diyabet, Alzheimer gibi pek çok önemli hastalığa sebep olan maddelerdir.

İşlenmiş et ürünleri: Salam, sosis vb işlenmiş et ürünleri özellikle uzun süre muhafaza edilebilmelerini sağlayabilmek için genellikle çok fazla miktarda katkı maddesi içerirler. Ayrıca bu ürünlerde kullanılan etler de “ticari et” olarak da adlandırılan büyüme hormonlarının, antibiyotik ve veteriner ilaçların çok kullanıldığı hayvanlardan elde edilmektedir.

Fazla pişmiş etler ve işlenmiş et ürünleri bileşimlerinde taşıdıkları heterosiklik aminler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve AGE adı verilen madde grupları ile özellikle vücutta kanser riskinin artmasına, oksidatif stresin artmasına, kalp ve böbrek hastalıkları riskinin artmasına ve enflamasyona neden olurlar.
Etlerin yavaş pişirilmesi, düşük ısıda pişirilmesi, haşlanması, yine pişirilirken limon ya da sirke gibi asidik tatlardan yararlanılması piştikten sonra kanserojen madde oluşumunu azaltacaktır. Mangal ya da barbekü şartlarında pişirilme esnasında ne kadar az pişirilirse o kadar iyidir denilebilir.
Etlerin ateşte fazla pişirilmesi ayrıca et proteinlerinin de biyoyararlanımını yani faydalı etkilerini azaltacaktır.  İnsanlar çok piştikçe etteki yağların uzaklaştığını sanır ancak asıl proteinlerin çoğunu parçalamış olurlar.  Dolayısıyla pişerken etin kurudukça etkisi azalır.

Son söz kanserojen maddelerden uzak durmak için ticari et ürünlerinden ve yüksek ısıda pişirilmiş yanmış etlerden kaçınılmalıdır.. 

Bol miktarda sebze..
Bol miktarda meyve..
Bitki ve baharatlarla zenginleştirilmiş yemekler..
Organik etler..
Doğru pişirme yöntemleri.. UNUTULMAMALIDIR.. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri