Zerdeçaldan Kurkumine yolculuk - 1

Blogumu ilk açtığım günden beri yazmak istediğim ama yazmak için bir türlü cesaret edemediğim bir konuya geldi sıra.. O kadar geniş o kadar çok yönlü ki girince çıkamayacağımı biliyorum ama yılın ilk gününde kısa bir giriş yapmak istedim. 

Zerdeçal – Curcuma longa - Turmeric – Haridra… 

Hangi ismiyle yazarsanız hakkında onlarca bilgi bulabileceğiniz aslında her derde deva olarak tanımlanabilecek bir bitki.. Ki ben “her derde deva” tanımını sevmesem de zerdeçal için kullanmak istiyorum..

Her derde deva.. Peki hangi dertlere ???
Kanser ?
Romatizma ?
Depresyon ?
Alerjiler ?
Kolesterol ?
Cilt hastalıkları ?

Bu faydalı etkilerine geçmeden önce zerdeçal ile ilgili birkaç farklı bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Zerdeçal Zencefil ile aynı aileden bir bitki olup, kökleri (rizomları) sarı renginden ve kuvvetli lezzetinden dolayı önemli bir baharat, gıda ve boya olarak kullanılmıştır. 
Zerdeçal rizom 


Zerdeçalın Hindistan’da bilinen neredeyse 2500 yıllık bir tarihi var ve Hindistan dünyadaki en büyük zerdaçal üreticisi, satıcısı ve tüketicisi. Her sezonda Hindisatan’ın 100 bin tondan fazla zerdaçal ürettiği belirtilmektedir. Bunun dışında Bangladeş, Çin, Tayland, Malezya gibi ülkelerde de kültürü yapılmaktadır. Ayurveda (Hint) ve Unani (Yunan) tıbbında da yaygın olarak kullanılmıştır.


Hindistan'da Zerdeçal hasatı (1)


Bunun yanında bugün dünyada özellikle köri baharatının içerisinde yer alması nedeniyle köri soslu yemeklerde çok fazla kullanılmaktadır. Yine Hindistan kökenli olmakla birlikte artık günümüzde köri baharatına pek çok restoranda ve marketlerde rastlayabiliriz. Köri baharatının içeriği ve içerdiği diğer baharatların yüzdeleri bölgelere göre değişse de içerisinde başta zerdeçal olmak üzere, zencefil, sarımsak, kimyon, karabiber, kırmızıbiber, kişniş gibi çok farklı baharatlar olduğunu söyleyebiliriz. Ben rastlayamadım bir türlü dolayısıyla bunların yüzdeleri ile ilgili bir bilgi bence ilginç olabilir.  

Şu anda içimden harika köri soslu bir yemek tarifi vermek geldi, ya da Hint restoranlarında yediğim Chicken Curry ve Curry Riceları hatırladım ve yazmak istediğim Zerdeçal yazısı farklı bir yöne doğru evrildi..

Bugünlük bu kadar olsun..

Ama siz şimdiden yemeklerinizden zerdeçalı eksik etmemeye başlayın. Zerdaçalı baştan sona bir inceleyelim.


Sevgiyle..  

1. http://www.curcuminforhealth.com/growing-harvesting-and-manufacturing/
2. http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/curcuma-longa-turmeric



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri