Zehirli Bitkiler Rehberi...

İnternette dolaşırken sık karşılaşılan zehirli bitkilerin listesini kolay anlaşılır şekilde şematize etmiş güzel bir siteye rastladım.  Sitede özellikle dekoratif amaçla kullanılan süs bitkilerinin bir değerlendirilmesi yapılmış. Parklarda bahçelerde sık rastladığımız ya da evlerimizi güzelleştirmek için kullandığımız zaman zaman çiçekli, zaman zaman çiçeksiz ama her zaman güzel bitkiler.. 

Zehirli ya da toksik bitkilerin hepsi aynı derecede etki göstermezler. Benzer şekilde bir bitkinin meyveleri keyifle yenebilecekken, yaprakları ya da dalları zehirli olabilir. 

Yine süs bitkileri de aslında özellikle çocuklar tarafından kolaylıkla ulaşılabilirlikleri açısından dikkat edilmesi gereken bitkilerdir. Ev hayvanları da yine bu toksik bitkiler sebebiyle zarar görebiliyorlar.  

Birazdan linkini vereceğim sitede bitkiler Yüksek Toksisite (1), Düşük Toksisite (2), Oksalat Taşıyan deride, ağızda ya da dilde iritasyona sebep olan bitkile (3) ve Dermatite sebep olanlar (4) şeklinde değişik bir sınıflamaya tabii tutulmuş. 

Bir kaç örnek verelim. 


Rastgele bir örnek seçtim listeden: 

Black Locust - Robinia pseudoacacia -  Yalancı akasya (??) - Kabukları, Yaprakları ve meyve çekirdekleri yendiği zaman yüksek toksisite gösteriyor. Özellikle çiftlik hayvanlarında toksisite vakalarına sık rastlanmış. Taşımış olduğu ismini yazmayacağım bazı maddelerin protein sentez inhibisyonu yaptığı gösterilmiş. 


Robinia pseudoacacia

Oysaki çiçeklerinin hoş tatlı lezzetini denemeyen yoktur diye düşünüyorum. Denemediyseniz ilkbaharda bu güzel çiçeklerin tadına bakabilirsiniz. Ama yaprak, kabuk ve tohumlarda uzak kalmak kaydıyla... 


Başka bir örneğe bakalım : 

Foxglove - Digitalis purpurea - Yüksükotu - Bitkinin yaprakları, çiçekleri, çekirdekleri oldukça toksik etki gösterir. Ve insanlarda bu bitki ile ciddi zehirlenme tablolarına rastlanabilir. Özellikle park ve bahçelerde sık kullanılan bu bitkilerden çocukların ve ev hayvanlarının özellikle uzak tutulması gerekir. 
Digitalis purpurea

Bir önceki yazımda bitkisel etken maddelerden bahsetmiştim. Verdiğim örneklerden biri de yüksükotunda bulunan DİGİTOKSİN ve DİGOKSİNdi. Bu maddelerin kardiyoaktif heterozitler olarak bilinen madde grubuna dahil olduğu  ve günümüzde tedavide kullanıldığını söylemiştik. Diğer taraftan yüksükotu toksik bitkiler arasında en sık saydığımız bitkilerden de biri. Bu ne yaman çelişki.. Burada ki durum bizi Paracelsus'un  


"Her şey zehir olabilir, zehir olanla olmayanı ayıran dozudur"

sözüne götürüyor.. 

Bu örnekleri çoğaltmak, örnekler vermek mümkün.. Belki daha sonra bu siteden yine ilginç bitkiler seçip söz edebiliriz. Daha fazla uzatmadan linki vermek istiyorum. Mutlaka incelemenizi öneririm. İngilizce bir site ama sadece bitkilerin isimlerini ve resimlerini bularak toksisiteleri ve güvenlilik durumları ile ilgili fikir alabilirsiniz..

"99 Poisonous Plants to Look Out For"  http://www.proflowers.com/blog/poisonous-plants

Güzel bir hafta dileğiyle.. 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Sakız Ağacı Yetiştiriciliği