Omega Yağ Asitlerini Biliyor muyuz ?

Çoklu doymamış yağ asitlerinin bilişsel öğrenme ve hafıza fonksiyonlarının bağdaştırılmasında büyük önem taşıdıkları, nöronal membranın yapısını ve fonksiyonunu koruyup, istikrarlı çalışmasını sağladıkları, alzheimer, epilepsi, MS (multiply sclerosis) gibi merkezi sinir sistemi bozukluklarında önemli rol oynadıkları gösterilmiştir. Pek çok epidemiyolojik çalışma ve klinik deneylerde, doymamış yağ asitlerinin alımının kardiyovasküler bozukluklar, meme, prostat, kolorektal gibi kanserler, astım, romatoit artrit, osteoporız gibi farklı hastalıklar üzerindeki yararlı etkileri ortaya konmuştur.
Bugün daha fazla yazamayacağım. Ama bir sonraki yazımda obezitenin, kronik hastalıkların büyük problem olduğu, farklı sağlıklı beslenme trendlerinin her geçen gün öne sürüldüğü gelişen dünyamızda Omega yağ asitlerinin öneminden, Omega 3, 6, 9 yağ asitlerinin fonksiyonundan, bu yağ asitlerinin vücuda hangi oranlarda alınması gerektiğinden, hangi besinlerin bu anlamda daha önemli olduğundan bahsetmek istiyorum.
Bu konuda o kadar güzel yazılar yazılıyor, o kadar güzel çalışmalar yapılıyor ki ben sadece sizler için değil kendim için de kısa bir özet yapacağım.
(1) Konukoğlu D. Türk Aile Hekimleri Dergisi 2008;
12(3): 121-129. (2) Kris-Etherton PM ve
ark., 2002. American Heart
Association, Nutrition Committee, 106:2747–57. (3) Simopoulos
AP ve ark, 2000. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids63: 11, 9-21. (4) Brick_wall_with_ivy_panorama_by_happeningstock-d48664u
Yorumlar
Yorum Gönder