Lavanta ve güzellik, sağlık, huzur, şıklık, sanat ....

Lavanta en sevdiğim çiçeklerden biri. O eflatun görüntüsüne hayran olmamak elde değil. Pek çok sanatçı eserlerinde bu güzelliği kullanmış ve harika eserler ortaya çıkmış. Peki neden bu kadar seviyoruz sadece görüntüsü yüzünden mi ? Elbette değil. Harika kokusu, tıbbi etkileri, kozmetik amaçlı ya da parfümeride kullanımı lavantayı bu özellikleri ile öne çıkarmış  ve kullanım alanlarını çok genişletmiştir. Bir de Amerika'daki lavanta tarlaları.. Bir gün mutlaka görmek istiyorum.. 


Lavanta yağı lavanta çiçeklerinden (Lavandula angustifolia) buhar distilasyonuyla elde edilmektedir. Ana bileşeni Linalil asetat ve linaloldur. 
Geleneksel olarak sakineştirici,  antibakteriyel, antifungal, karminatif, sedatif, antidepresan olarak kullanılmaktadır. 
Lavanta yağı ile yapılan klinik çalışmalarda çok güzel sonuçlar alınmış. Bu çalışmalardan birkaç tanesini örnek olarak vermek istiyorum. 
1. 40 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan bir çalışmada aromaterapötik olarak lavanta yağı uygulaması ile kişilerin kendilerini daha az çökkün ve daha çok gevşemiş hissettikleri, aynı zamanda tedavi sonrası matematik işlemlerini daha doğru şekilde yaptıkları gösterilmiştir. 
2. 10 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan başka bir çalışmada maske ile solutulan lavanta yağı buharının, kişinin karar verme süresini belirgin bir biçimde uzattığı gözlenmiştir.  
3. Yine psikolojik strese maruz bırakılmış sağlıklı gönüllüler lavanta yağı uygulanmış odada bulunma ve bulunmama arasında stres ve gerginlik düzeylerinde lavanta yağı ile anlamlı bir düşme sağlanmıştır.
4. 14 hemodiyaliz hastası üzerinde yapılan bir çalışmada lavanta yağı uygulaması sonucu Hamilton anksiyete skorlarında kokusuz madde inhale eden kontrol grubuna kıyasla belirgin azalma olduğu gözlenmiştir. Yani bu hastalardaki endişe hali lavanta koklatılması ile azaldığı görüşmüştür. 
5. Yoğun bakım ünitesindeki 122 hasta üzerinde yapılan bir randomize çalışmada, hastalar ya aromaterapi masajı (%1’lik uçucu yağ; 5 günde 1-3 defa tedavi) almış ya da dinlenme periyodu sonrasında bu tedavilerin stres yanıtı veya anksiyete düzeylerine etkisi değerlendirilmiştir. Stres yanıtı açısından tedaviler arasında fark saptanmamıştır. Ancak aromaterapi alan hastalarda duygu durumunda iyileşme ve anksiyete düzeylerinde azalma görülmüştür. 
Stres ve anksiyete bozuklukları bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen psikolojik sorunlardan biri olarak her geçen gün artmaktadır. Lavanta yağının sakinleştirici etkisi ile ilgili yapılan klinik çalışmaların büyük çoğunluğu olumlu sonuç vermiş ve günümüzde de piyasa preparatları incelendiğinde en çok lavanta yağının değişik formülasyonları tespit edilmiştir. Bu sebeplerle gerçek ve kaliteli bir lavanta yağı ile hazırlanan aromaterapötik ürünler bu amaçlarla kullanılabilir. 
Lavanta ya da lavanta çiçekleri aşağıdaki şekillerde kullanılabilir: 
Doğrudan lavanta çiçekleri, papatya ile birlikte sakinleştirici bir çay şeklinde hazırlanabilir. 
Son zamanlarda sık karşılaştığımız “lavanta keseleri” kıyafetlerin arasına, çekmecelere konabilir.  
Oda spreyi olarak kullanılabilir : Bu amaçla 2 bardak suya 2 damla lavanta ve nane yağı eklendikten sonra, bir sprey şişesine konarak kullanılabilir. 
Lavanta yağı ile eklemlerin masaj yapılması ile eklem ağrılarında rahatlama meydana gelebilir. 
Güneş sonrası kreminize birkaç damla lavanta yağı ekleyerek daha kolay rahatlama sağlayabilirsiniz. 
1 bardak suya 5 damla lavanta yağı eklenip bir sprey şişesine konarak ferahlatıcı tonik yüz spreyi olarak kullanılabilir. 
Yatmadan önce sıcak banyoya damlatılan dört beş damla lavanta yağı rahat bir uyku uyumayı sağlar. 
Masaj amaçlı kullanım için lavanta yağının bir taşıyıcı yağ ile karıştırılması gerekir. Bu amaçla badem yağı, üzüm çekirdeği yağı, avakado yağı gibi kokusuz bir yağ kullanılabilir. Oran olarak genellikle 1 tatlı kaşığı taşıyıcı yağ için 1 damla lavanta yağı kullanılabilir. Böyle bir masajla stres ve endişe halinin azalması sağlanabilir. 

Bu kullanımlarda lavanta yağının yüksek kalitede olması çok önemlidir. İçinde ağır metal, yabancı yağ, toksin vb gibi maddelerin olması yarar yerine zarar getirecektir. Bu sebeple iyi kalitede bir yağ alınmasına dikkat edilmesi çok önemlidir. Ayrıca önemli bir husus yeterli veri olmaması sebebiyle hamilelerde ve 12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır. 

Lavantalı günler dileğiyle.. 



"Forgiveness is the smell that lavender gives out when you tread on it" - Mark Twain


Kaynaklar: 
WHO monographs, EMA Monographs, FFD monografları, Cavanagh ve ark., Phyt Res. 16(4), 301-308 (2002).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

Zerdeçal – Curcuma longa - Turmeric – Haridra…

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

"Başın mı ağrıyor ? Bir parça söğüt kabuğu alsana!" - Aspirin'in hikayesi

Omega 3 ve Omega 6 Yağ Asitlerinin Önemi

Shakespeare'in bitkileri...