Zayıflatıcı ürünler ile ilgili meydana gelen ölümlerin sebebi nedir ?

Obezitenin tıbbi olarak tedavisinin yanında gün geçmiyor ki yeni bir zayıflatıcı ürün ortaya çıkmasın. Bu ürünler gıda desteği olarak satılan ilaç formunda ürünler, zayıflatıcı bitki çayları ya da bitkisel karışımlar olarak karşımıza çıkmakta ve genellikle içeriklerinde en sık karşılaşılan bitkiler yeşil çay, mate, sinameki, funda yaprağı, altın çilek, goji berry, bazı yosunlar, lahana vb bitkilerdir.

Genellikle kendilerinin %100 güvenli ve doğal olduklarını söyleseler de yılda maalesef bir kaç sefer bu ürünler ile oluşan ölüm ya da istenmeyen bazı vakalar ile karşılaşılmaktadır. Çok kısa bir süre önce Konya’da bir üniversite öğrencisi internetten almış olduğu bir zayıflatıcı ürünü kullanımı sonucu komaya girmiş, karaciğeri iflas etmiş ve ancak karaciğer nakli ile sağlığına kavuşabilmiştir. Benzer örneklerin sayısı maalesef yosun hapları ve kırmızı biber hapları ile ilgili de kolaylıkla artırılabilir. 

Peki bunlar neden oluyor ?
  • Birden fazla aynı etkiyi gösteren bitki karıştırılıyor ve uzun süre kullanımda karaciğer, böbrek harabiyeti, kalp problemleri yapabiliyor.
  • Bir bitki kendisinde var olmayan bir etki ile ya da etkisi çok abartılarak piyasaya sürülüyor. Bu ürünler ya etki göstermiyor ya da çok ciddi etki görülüyor. Yapılan inceleme ve araştırmalarda zayıflatıcı olarak satılan ve ciddi etki beklentisi öne sürülen bu ürünlerin içinde sibutramin ya da efedrin gibi bazı ilaç etken maddelerinin kontrolsüz ve bildirimsiz olarak ilave edildiği görülmüştür. Bu sentetik maddelerin bitkisel ürünlere katılması ve fazla miktarda tüketilmesi altın çilek hapları, kırmızı biber hapı ya da yosun haplarında oluşan ölümleri açıklamaktadır. 

Bitkiler hangi şekilde (çay ya da ekstre) kullanılırsa kullanılsın, bilinçli bir şekilde kullanılmadıklarında beklenen yararı gösteremeyecekleri gibi gibi zararlı, hatta zehirli olabilirler. Bu sebeple herhangi bir bitkisel ürün kullanılmadan önce hekime ya da eczacıya danışılmasının unutulmaması, internette görülen reklamlar ile ürün kullanılmaması, bitkilerden ve bitkisel ürünlerden mucizevi etkiler beklenmemesi, doğal olanın zararsız olacağı inancından kurtulunması gibi önlemler bitkilerin zararlı etkilerinden korunmak için ilk başvurulacak yollardır. 





Yorumlar

  1. Bitkisel Ürün Nedir
    hakkında burada da biraz bilgi var. Bitkisel ürünler hakkında yeterli bilgiye ulaştım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Lavanta ve migren..

Salgı Tüyleri görselleri