Hem sağlıklı hem lezzetli bir Kış Çayına ne dersiniz ?

Kışın gelip havaların soğumaya başlamasıyla birlikte soğuk algınlığı ve grip herkesin kaçınılmaz bir sorunu. Neden kaçınılmaz ? Sadece toplu taşım araçları, yemekhaneler, toplantılar değil kendi ailemizde bile bir kişi hastalandığı zaman o kişiden hastalığı kapmamak neredeyse imkansız.

Bunun için en güzel korunma yolu bir yandan temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmek, diğer yandan da bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek olabilir. Bunun en güzel yolu farklı bitki çaylarıdır. Farklı bitki çayları ile hem bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirerek hastalıklardan korunabilir, hem soğuk algınlığı ve grip şikayetlerini azaltabilir hem de keyif alabiliriz.
Benim kış için en favori çayımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

İçindekiler:
1 adet kabuk tarçın
2 adet karanfil
4 adet kuşburnu
4 adet tane karabiber (isteğe bağlı)
Taze ya da kuru zencefil (2-4 cm büyüklüğünde)
Bir tutam ıhlamur
Bir tutam nane
Bir tatlı kaşığı bal ve limon

Tarçın
Karanfil
Tane karabiber


Hazırlanışı:
Daha önce bitki çaylarının kaynatma ve demleme olmak üzere iki yöntem ile yapıldığını, sert kabuk, kök ya da meyvelerin kaynatılarak, diğer yaprak ya da çiçeklerin ise demlenerek hazırlandığından bahsetmiştik. Tekrar hatırlamak için "Mis gibi kokan bitki çaylarını" anlattığım daha önceki yazıma bakabilirsiniz.

Burada da yaklaşık 500 - 600 ml su bulunan bir cezve ya da çaydanlığa tarçın, karanfil, kuşburnu ve zencefil eklenerek 20-30 dk kaynatılır. Kaynamanın sonuna doğru ıhlamur eklenir ve 5 dk daha kaynatılarak söndürülür. Söndürüldükten sonra nane eklenerek ağzı kapatılıp 10 dk dinlenmeye bırakılır.
Ardından bal ve limon ile tatlandırılarak afiyetle içilir. Ben kararbiberli de seviyorum, boğazda hafif bir yanma hissi uyandırıyor. Ama tane karabiber eklenecekse belki kaynatmanın sonuna doğru eklenirse çok fazla acı olması engellenebilir.

Bu çayı hem soğuk algınlığı esnasında hem de kendinizi kötü hissettiğiniz zaman günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz. Zencefil, tarçın ve karanfil hem sizi sıcak tutacak ve hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek, kuçburnu C vitamini ile destekleyecek, ıhlamur göğüs yumuşatacak ve nane de hem antimikrobiyal hem de midevi etkisi ile bu mükemmel formülü hafifleştirecektir. 

Benim verdiğim formülü evinizdeki bitkilere göre eksiltme ya da ekleme yapabilirsiniz, örneğin sadece zencefil, tarçın ve ıhlamur ile, ya da ıhlamur yerine adaçayı kullanarak, ya da nane yerine kekik kullanarak da farklı lezzetler ve etkiler elde edebilirsiniz. 
Daha bir çok destekleyici etkiyi sağlayacak olan bu çayı keyifle içeceğinize eminim.

Sağlıklı bir sonbahar güzel bir kış dileğiyle.. 

Berlin'den sonbahar manzarası

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Lavanta ve migren..

Salgı Tüyleri görselleri