Bitki çayları zayıflatıcı olarak kullanılabilir mi ?

Son yıllarda  sanayileşme ve durağan yaşam şekillerimiz nedeniyle kilo problemleri ve obezite herkesin şikayet ettiği bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Obez ya da kilo fazlası olan kişiler diyabet, kalp hastalıkları ve diğer pek çok hastalıkta da risk grubu oluşturmaktadır. Diğer taraftan estetik açıdan da normal kiloda olmak herkesin tercih ettiği bir durumdur. Bu sebeple dünyada zayıflatıcı ürünlere doğru hızlı bir yönelim vardır.

Zayıflama ya da daha doğru bir ifade ile ideal kiloda olmak için ilk ve en önemli yapılması gereken düzenli dengeli beslenme ve spordur. Bunun yanında metabolizmayı hızlandıran gıdaların tüketilmesi de zayıflamaya yardımcı olacaktır. Örneğin yoğurt metabolizmayı hızlandıran en önemli gıdalardan biridir.

Yine yeşil çay bu amaçla üzerinde en çok araştırma yapılan yağ metabolizması üzerine doğrudan etkili bir üründür. Dolayısıyla yeşil çay ile desteklenen bir diyet zayıflamayı hızlandırabilir. Bunun yanında yeşil çayın yüksek antioksidan içeriği nedeniyle kolesterolü düşürdüğü, kanserden koruyucu etkisi olduğu ve Alzheimer'dan parkinsona kadar pek çok hastalığın tedavisinde de yardımcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde kırmızı biberin de metabolizmayı hızlandırdığını gösteren sınırlı da olsa çalışmalar vardır. Ancak burada kırmızı biber hapı vs gibi ürünler hiç bir şekilde önerilmemektedir. Diyetin kırmızı biber ile zenginleştirilmesi yeşil çayda olduğu gibi zayıflamaya yardımcı olacaktır.


Japonya'da geleneksel yeşil çay hazırlama yöntemleri
Örneğin son aylarda adını sık adını duyduğumuz Goji berry içerdiği polisakkaritler, Yüksek C vitamini, mineral, lif, bazı önemli amino asitleri içermesi ile gerçekten faydalı bir meyvedir. Atıştırmalık olarak tüketilmesi, diyete dahil edilmesi düşük glisemik indeksi, yüksek lif içeriği ve vitamin, mineral içeriği nedeniyle beslenmeyi destekleyecektir. Ayrıca vücutta metabolizmayı hızlandırdığı ve şeker seviyelerini de dengelediği yönünde yapılmış araştırmalar da vardır. Bu sebeple kilo vermeye yardımcı olacaktır. Ancak tek başına goji berry kendisini ya da ürünlerini tüketerek zayıflamayı beklemek para kaybından başka bir şey olmayacaktır. Ayrıca goji berrynin hamilelerde kullanımı önerilmezken, bunun yanında ilaç etkileşimleri de oldukça yüksektir, şeker hastalarının, tansiyon hastalarının ilaçları ile birlikte goji berry almaları etkileşime neden olur. 


Yukarıda saydığımız gibi bazı bitkilerin zayıflamaya yardımcı olduğu bir gerçektir. Bu bitkiler ile zenginleştirilen sağlıklı bir diyet ile zayıflamak mümkündür. Ancak mucizevi şekilde zayıflattığı öne sürülen ürünlere hiçbir zaman itibar edilmemelidir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri