Biraz daha Nar..

Dün Nar ile ilgili yazdıklarımı okuyunca aslında pek çok şeyi yazmadığımı fark ettim. Bugün Narın ve Nar suyunun faydalı özelliklerinden biraz daha bahsetmek istiyorum. Nar suyu ülkemizde geleneksel olarak şeker ve su eklenerek nar şerbeti olarak da tüketilmektedir. Bunun yanında son yıllarda antioksidanların popüler olmasıyla Nar suyu da sağlıklı içecekler sınıfında pek çok yerde karşımıza çıkabilmektedir. Bunun yanında Avrupa’da marmelat, dondurma ya da şekerlemelerde de kullanılmaktadır. Nar suyu ferahlatıcı etkisinin yanı sıra vücut için gerekli mineralleri ve vitaminleri sağlar. Bu etkisiyle karaciğer, kalp ve böbrekler için güçlendirici etkisi vardır.

Nar kabukları ve kökleri başta pelletierin ve izopelletierin olmak üzere alkaloitler taşır ki özellikle kabukların kurt düşürücü etkisi bu maddelerden kaynaklanır.

Diş eti kanamalarında nar kabuğu tozu karabiber ve tuz ile karıştırılarak uygulandığında, diş etlerini güçlendirdiği, diş eti iltihaplarını önlediği ve dişleri beyazlattığı görülmektedir.

Nar kuvvetli antioksidan etkisi nedeniyle birkaç haftadır yazdığım genç kalma süresini artırarak yaşlanmayı geciktirdiği sonucu çıkarılabilir. Antioksidan etkisi taşımış olduğu çok sayıdaki polifenolden kaynaklanmaktadır. Koroner arter hastalığı olan bir grup üzerinde yapılan bir klinik çalışmada nar suyu içen grupta kan akışında nar suyu içmeyenlere göre %17 lik bir iyileşme gözlenmiştir. Bu etkinin antioksidanların arter duvarına birikmeyi engelleyerek ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Son yıllarda modern yaşam tarzının artırdığı diz problemlerinde de narın faydalı olduğu bulunmuştur. Meyvelerin artritle birlikte gelişen kartilaj hasarını azalttığı ve kartilaj hasarına sebep olan enzimleri engellediği gösterilmiştir.

Nar suyunun başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kanserde tedavi edici ve önleyici etkisi olduğu, bunun yanında ateroskleroz ve kalp hastalıklarında da koruyucu olduğu bulunmuştur.

Bu kadar özelliğini saydık antimikrobiyal etkisinden bahsetmedik. Özellikle midede bulunan ve ağrılı enfekiyonlara ve ciddi mide sorunlarına yol açan bakterilere (Echericia coli, Bacillus subtilis gibi) karşı antimikrobiyal etki gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca soğuk algınlığında da hem antimikrobiyal etkisi hem de yüksek C vitamini içeriği nedeniyle oldukça faydalı olduğu söylenebilir.


Nar ile ilgili daha sayfalarca yazabilirim sanırım.

Bol Narlı bir kış geçirelim diyorum.. 

Kaynak: Bhownik, D ve ark., Medicinal Uses of Punica granatum and Its Health Benefits, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(5), 28-35 (2013). 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri