Biraz daha Nar..
Dün Nar ile ilgili yazdıklarımı okuyunca aslında pek çok
şeyi yazmadığımı fark ettim. Bugün Narın ve Nar suyunun faydalı özelliklerinden
biraz daha bahsetmek istiyorum. Nar suyu ülkemizde geleneksel olarak şeker ve su eklenerek
nar şerbeti olarak da tüketilmektedir. Bunun yanında son yıllarda
antioksidanların popüler olmasıyla Nar suyu da sağlıklı içecekler sınıfında pek
çok yerde karşımıza çıkabilmektedir. Bunun yanında Avrupa’da marmelat, dondurma
ya da şekerlemelerde de kullanılmaktadır. Nar suyu ferahlatıcı etkisinin yanı
sıra vücut için gerekli mineralleri ve vitaminleri sağlar. Bu etkisiyle
karaciğer, kalp ve böbrekler için güçlendirici etkisi vardır.
Nar kabukları ve kökleri başta pelletierin ve izopelletierin olmak üzere alkaloitler taşır ki özellikle kabukların kurt düşürücü etkisi bu maddelerden kaynaklanır.
Nar kabukları ve kökleri başta pelletierin ve izopelletierin olmak üzere alkaloitler taşır ki özellikle kabukların kurt düşürücü etkisi bu maddelerden kaynaklanır.
Diş eti kanamalarında nar kabuğu tozu karabiber ve tuz ile
karıştırılarak uygulandığında, diş etlerini güçlendirdiği, diş eti iltihaplarını
önlediği ve dişleri beyazlattığı görülmektedir.
Nar kuvvetli antioksidan etkisi nedeniyle birkaç haftadır
yazdığım genç kalma süresini artırarak yaşlanmayı geciktirdiği sonucu
çıkarılabilir. Antioksidan etkisi taşımış olduğu çok sayıdaki polifenolden
kaynaklanmaktadır. Koroner arter hastalığı olan bir grup üzerinde yapılan bir
klinik çalışmada nar suyu içen grupta kan akışında nar suyu içmeyenlere göre
%17 lik bir iyileşme gözlenmiştir. Bu etkinin antioksidanların arter duvarına
birikmeyi engelleyerek ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Son yıllarda modern yaşam tarzının artırdığı diz
problemlerinde de narın faydalı olduğu bulunmuştur. Meyvelerin artritle
birlikte gelişen kartilaj hasarını azalttığı ve kartilaj hasarına sebep olan
enzimleri engellediği gösterilmiştir.
Nar suyunun başta prostat kanseri olmak üzere pek çok
kanserde tedavi edici ve önleyici etkisi olduğu, bunun yanında ateroskleroz ve
kalp hastalıklarında da koruyucu olduğu bulunmuştur.
Bu kadar özelliğini saydık antimikrobiyal etkisinden bahsetmedik.
Özellikle midede bulunan ve ağrılı enfekiyonlara ve ciddi mide sorunlarına yol
açan bakterilere (Echericia coli,
Bacillus subtilis gibi) karşı antimikrobiyal etki gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca
soğuk algınlığında da hem antimikrobiyal etkisi hem de yüksek C vitamini
içeriği nedeniyle oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
Nar ile ilgili daha sayfalarca yazabilirim sanırım.
Bol Narlı bir kış geçirelim diyorum..
Kaynak: Bhownik, D ve ark., Medicinal Uses of Punica granatum and Its Health Benefits, Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 1(5), 28-35 (2013).
Yorumlar
Yorum Gönder