Yaşlanma ve serbest radikaller

Yaşlanma insan vücudunun zaman içinde gerilemesidir ve yaşam süresi boyunca vücutta  hasar gören moleküllerin, hücrelerin ve dokuların zayıflığı veya yetersizliği ile ortaya çıkar. İleri yaşlar, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve nörodejeneratif hastalıklar için en büyük risk faktörüdür.

Yaşam süresinin değil “genç kalma” süresinin uzatılması sağlıklı ve uzun yaşam için önemlidir.

Yıllar içinde çok farklı yaşlanma teorileri ortaya atılmıştır ki bunlardan bazılarını aşağıda saymaya çalıştım. Vaktiniz olursa bu teoriler ile ilgili bir şeyler okumanızı tavsiye ederim. Kaderde yaşlanmak var ama nasıl yaşlanıyoruz bunu bilmek de güzel.
Yaşlanma teorileri:
- Gen teorisi
-  Telomer teorisi
-  DNA hasarı teorisi
-  Endokrin teorisi
-  Otoimmün teori
-  Serbest radikal teorisi

Yaşlanmada serbest radikal teorisi
Biraz yaşlanmada serbest radikal teorisinden bahsetmek istiyorum. İlk olarak 1972 yılında hücrede oluşan serbest radikal reaksiyonlarından mitokondrinin sorumlu olduğunun keşfiyle ortaya atılmıştır. Ayrıca mitokondrideki serbest radikal hasarının da yaşam süresini tanımladığı öne sürülmüştür. Özellikle mitokondrial DNA serbest radikallerin en önemli hedeflerinden biridir. Bu teoriye göre yaşlanma antioksidan savunmalar ile serbest radikal oluşumu arasındaki dengenin bozulması ile ortaya çıkar.

Yaşlanmada serbest radikal teorisi antioksidan maddeler ve besinler üzerindeki araştırmaları hızla artırmıştır. Bu bilgilerden hareketle özellikle batı ülkelerinde  gıda sanayine, reklamcılığa,  beslenme sistemine antioksidan gıdalar fazlasıyla yerleştirilmiştir.

Tabii ki antioksidanlarla yaşlanmamak mümkün değil ancak sağlıklı yaşlanmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. İleri yaşına rağmen genç kalan insanların hayat tarzlarına bakıldığında sağlıklı beslenerek, yapay gıdalardan, toksinlerden, sigaradan uzak durarak, hareketli ve verimli bir yaşam sürerek bu şekilde kaldıklarını söylemek hiçte yanlış değil.


Sağlıklı ve mutlu yaşlanmalar dileğiyle… 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri