NAR ve getirdikleri..
Nar - Punica granatum L.
Sonbaharın geldiği, kış soğuklarının yavaş yavaş hissedilmeye başladığı bu günlerde en güzel kış meyvelerinde biri olan "nar”dan bahsetmek istiyorum. Nar yüzlerce yıldır bilinen hem tıbbi özellikleri, hem lezzetli bir meyve oluşu, hem de meyveleri, kabukları, çiçekleri olmak üzere her kısmının halk arasında kullanılması açısından oldukça değerli bir bitkidir. Yüzlerce yıldır Anadolu’da bereket sembolü olarak bilinir ve pek çok Anadolu geleneğinin konusu olmuştur. Bunlardan en bilineni evin içinde nar patlatılarak, parçalanan tanelerinin etrafa dağılmasıyla, eve bereket getireceği inanılmasıdır.
Sonbaharın geldiği, kış soğuklarının yavaş yavaş hissedilmeye başladığı bu günlerde en güzel kış meyvelerinde biri olan "nar”dan bahsetmek istiyorum. Nar yüzlerce yıldır bilinen hem tıbbi özellikleri, hem lezzetli bir meyve oluşu, hem de meyveleri, kabukları, çiçekleri olmak üzere her kısmının halk arasında kullanılması açısından oldukça değerli bir bitkidir. Yüzlerce yıldır Anadolu’da bereket sembolü olarak bilinir ve pek çok Anadolu geleneğinin konusu olmuştur. Bunlardan en bilineni evin içinde nar patlatılarak, parçalanan tanelerinin etrafa dağılmasıyla, eve bereket getireceği inanılmasıdır.
Nar üzerine yapılan çalışmalar özellikle meyveleri ve nar
suyu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Nar suyunun en önemli özelliği antioksidan
özelliğidir ki pek çok faydalı etkisinin bu özelliğinden kaynaklandığı
düşünülmektedir.
Özellikle nar suyunun ve nar meyve ekstresinin prostat
kanserli hastalarda yapılan klinik çalışmalarda oldukça etkili olduğu bulunmuş.
Bunun yanında yine nar suyu ve nar meyve ekstresinin diğer kanserler üzerindeki
etkisi deney hayvanlarında ya da kanser hücreleri üzerinde yapılan çalışmalarda
gösterilmiştir.
Nar suyunun ve konsantre nar suyunun aterosklerozda etkili
olduğu, hiperlipidemide özellikle diyabeti hastalarda kolesterol düşürücü
etkisi olduğu, total kolesterol ve LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğü, yüksek
tansiyonlu hastalarda kan basıncını düşürdüğü ve diğer bazı kalp-damar
hastalıklarında etkili olduğu klinik çalışmalarla gösterilmiş.
Narın bir diğer önemli kullanılışı ağız ve diş sağlığıdır. Nar
suyunun ve nar meyvesinin diş etlerinin bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarında,
Candida kaynaklı stomatitlerde etkili
olduğu gösterilmiştir. Hidroalkolik nar meyve ekstresinin dental plak oluşumunu
azalttığı, nar kabuklarından hazırlanan ürünlerin diş eti hastalıklılarında
etkili olduğu bulunmuştur.
Bunların yanında nar meyve ekstrelerinin ciltte güneşin etkisiyle oluşan UV
hasarını önlediği ve nar suyunun da Alzheimer hastalığında koruyucu olduğu
gösterilmiştir.
Bu kadar önemli etkileri olan narı, sanatta, edebiyatta, şiirlerde, şarkılarda, resimde, takılarda da dikkat edersek çok sık görebiliriz.
Aşağıdaki tabloda nardın değişik kısımlarındaki bileşenleri
kısaca özetlemeye çalıştım.
Nar Suyu
|
Antosiyaninler; glukoz, askorbik asit; elajik asit, gallik asit,
kafeik asit; kateşin, epigallkateşin gallat; kersetin, rutin, özellikle demir
olmak üzere çok sayıda mineral ve amino asit
|
Nar Çekirdeği Yağı
|
Punisik asit; elajik asit; steroller
|
Nar kabuğu
|
Gallik asit, kateşin, epigallkateşin gallat, kersetin, rutin ve diğer
flavonoller, flavon ve flavononlar, antosiyanidiner
|
Nar yaprakları
|
Tanenler (punicalin ve punicafolin), luteolin ve apigenin olmak üzere
flavon glikozitleri
|
Nar çiçekleri
|
Gallik asit, Ursolik asit; triterpenler
|
Nar kök ve ağaç kabukları
|
Elajitanenler, piperidin alkaloitleri vb
|
Narlı günler dileğiyle..
Kaynak: Jurenka, J., Therapeutic Applications of Pomegranate (Punica granatum L.): A Review, Alternative Medicine Review,13(2) 128-144 (2008).
Yorumlar
Yorum Gönder