Shakespeare'in bitkileri...

Shakespeare'in karışımları gerçekten işe yarıyor mu ?
Zehirler, İksirler ve ilaçlar..

Bir kaç gündür internette tıbbi bitkiler ile ilgili dolaşırken William Shakespeare karşıma çıktı.  Shakespeare’in  romanlarında karakterlerin zehirli karışımlar ve iksirleri çok defa silah olarak kullandığını fark ettim. Romanlarında geçen aşk iksirlerinde, zehirlerde, uyku şuruplarında ya da büyülerde bu bitkiler sıklıkla kullanılıyor.

Shakespeare’in en meşhur aşk iksirlerinden biri “Bir Yaz Gecesi Rüyası”nda yaramaz peri Puck tarafından kullanılan “love-in-idleness” olarak bilinen hercai menekşe ya da Latince adıyla Viola tricolor’dan hazırlanan iksirdir. Aşk tanrısı tarafından yanlışlıkla vurulan çiçeğin petallerinin beyazdan mora dönüştüğü ve çiçek suyunun da bir aşk iksiri olduğu söylenir. Lysander ve Demetrius 'un uyurken gözlerine damlatarak uyandıklarında aşık olmalarını sağlar ve her ikisi de Helena’ya aşık olur ve hikaye böylece devam eder.  



Yet mark'd I where the bolt of Cupid fell:
It fell upon a little western flower,
Before milk-white, now purple with love's wound,
And maidens call it love-in-idleness.
A Midsummer Night's Dream (2.1.169-72)

Yapılan araştırmalarda Viola tricolor için antioksidan, antimikrobiyal, antienflamatuvar, sitotoksik gibi etkiler gösterilmiş olsa da hikayedekine benzer herhangi bir etkisi gösterilmemiştir. Bitkinin farklı renklerde olabildiği mor ve kırmızı renklerinin antosiyaninlerden, sarı renginin ise karotenoitler ile birlikte kersitrinden kaynaklandığı bilinmektedir.
Bunun yanında güzel avratotunun (Atropa belladonna), baldıranın (Conium maculatum), Porsuk ağacının (Taxus baccata) da Hamlet, Romeo ve Juliet, Macbeth’de rastandığını ve önemli roller oynadıklarını görüyoruz.
Bir gün de onları yazarız.. 

Güzel bir hafta dileğiyle.. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri