Dünya'da neler oluyor ? - Geleneksel Çin Tıbbı

Geleneksel tedavi şekilleri dünyanın en eski tedavileri olup, hastalıklardan korunma, fiziksel ya da zihinsel her türlü hastalığın tedavisinde kullanılagelen yöntemlerdir. Farklı toplumlar kendi kültürel ve tarihsel gelişimleri sürecinde farklı tedavi sistemleri oluşturmuşlardır. Geleneksel tıp günümüzde tamamlayıcı, alternatif ya da integratif tedavi şekilleri içinde değerlendirilmekte ve pek çok ülkede önemli rol oynamaktadır.
Dünyada en iyi bilinen geleneksel tedavi şekillerine Geleneksel Çin Tıbbı, Kampo, Unani ve Ayurveda örnek olarak verilebilir.

Temelleri 2500 yıl önce atılmış Geleneksel Çin Tıbbı, Çin toplumsal sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır ve son yıllarda Avrupa ve Amerika’da da popüler olmaya başlamıştır. Halihazırda Geleneksel Çin ilaçlarının (Traditional Chinese Medicine, TCM) dünyada 1.5 milyar insan tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir. Geleneksel Çin İlaçları farklı bitkisel, hayvansal ya da mineral kaynakların da kullanıldığı, formülleri kesin ve net bir şekilde belirlenmiş olan reçetelerden ya da ilaçlardan oluşur. Bu formüllerin tarihi binlerce yıl öncesine dayanır. Bunun yanında akupunktur, tai chi, tui na (Çin Tedavi Masajı), Isı terapisi (Moxibustion, Akupunktur noktalarının yakılan bitkilerin ısılarının uygulanması), diyet tedavisi, çigong (Qi gong, belirli hareketler, duruş, nefes ve zihinsel koordinasyonun sağlanması) gibi çok farklı uygulamaları da içerir.
Geleneksel Çin İlaçlarının dünyada diğer ülkelerde kullanılmaya başlanması bu ürünler ile ilgili sorunları da beraberinde getirmiştir. Özellikle kalite ile ilgili sorunlar, ağır metal kontaminasyonları, tağşiş veya katıştırmalar, bazı toksinler bunun yanında beklenmeyen etkiler, yan etkiler, ilaç etkileşmeleri de Çin’den dünyaya yayılan bu ürünlerde sıklıkla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca Çince’den diğer dillere çeviri esnasında da ortaya çıkan anlam kayıpları dolayısıyla bu ürünlerin gerek hazırlanışında, gerek kullanılışında sorunlara yol açabilmektedir.

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Geleneksel Çin İlaçlarının ve diğer Geleneksel Çin tedavi şekillerinin mutlaka uzman kişilerce doğru şekilde doğru zamanda ve doğru ürünlerle kullanılması gereklidir.

Benim kişisel görüşüm Geleneksel Çin tedavi yöntemlerinin batı uygulamalarının henüz çok başında olduğu, batıda kullanılabilmesi için daha çok yol kat edilmesi gerektiğidir. Çin’de uzun süreli eğitim alan ve geleneksel alt yapısı olan kişilerce uygulanan bu yöntemlerin batı ülkelerinde kısa kurslar ya da internet bilgileri ile kullanılması ciddi risklere yol açmaktadır. Özellikle ürün kalitesinin sağlanması amacıyla Avrupa’da ciddi çalışmalar yapılmakta, ortak kriterler belirlenerek en azından ürün güvenliği sağlanmaya çalışılmaktadır.

Elbette ki bu riskler Geleneksel Çin Tıbbının tarihsel önemini ve tedavi potansiyellerini gölgelememeli ama mutlaka akılda bulundurulmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri