Yeni Bir Gün Yeni Umutlar..

Bitkisel İlaçlara İlk Adım..

Bitkilerin ve diğer canlı organizmaların tedavi edici ya da zehirleyici etkileri insanlık tarihi ile birlikte başlamaktadır. Yılan zehiri, akrep zehiri gibi doğal zehirler, halüsinojen etkili bitkiler, kokular ilk kullanılan doğal ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün eczanelerdeki antitümöral ve enfeksiyon ilaçlarının %60 ı doğal kaynaklıdır. Tıbbi bitkisel ürünler evde hazırlanan bitkisel çaylardan farmasötik preparatlara kadar çok geniş bir alanı kapsar. Ayrıca bu ürünler tek bir bitkiden hazırlanabileceği gibi Çin ve Hindistan’da olduğu gibi birden fazla bitkiden hazırlanan karışımlar da Tıbbi Bitkisel Ürün olarak karşımıza çıkar. 

Tedavide en yaygın kullanılan bitkisel etken maddelere morfin, kodein, kafein, teofilin, efedrin, atropin, ergotamin gibi etken maddeler örnek olarak verilebilir. Ancak doğal kaynak dendiği zaman sadece bitkiler akla gelmemelidir. Bitkilerin yanında hayvanlar, deniz canlıları, mikroorganizmalar ve biyoteknolojik ürünler de önemli ilaç hammadde kaynaklarıdır. Örneğin Epipedobates tricolor isimli kurbağadan elde edilen epibatidin isimli analjezik maddenin morfinden 200-300 kez daha güçlü etkili olduğu bulunmuştur. Bu madde nikotinik asetilkolin reseptörlerine ve muskarinik asetilkolin reseptörlerine bağlanarak etki göstermektedir. Ancak çok toksik olması nedeniyle tedavide yer alamamış, halen araştırmaları devam etmektedir. Benzer sekilde renkli böcek ve tırtılların da antikanser ve antiparazitik etkili bileşikler taşıdıkları tespit edilmiş, bu bileşiklerin daha çok konakçı bitkiden kaynaklandığı ve renkli bileşiklerin bu canlılarda daha çok savunma amaçlı olduğu belirlenmiştir. Mikroorganizma kaynaklı etken maddelere ise antibiyotikler çok güzel bir örnektir. 
Bitkisel ilaçlar ise hastalıkların tedavisi veya hastalıklardan korunmak amacı ile hazırlanmış, bitkisel drogları olduğu gibi veya bitkisel karışımları halinde etkili kısım olarak taşıyan bitmiş, etiketlenmiş tıbbi ürünler veya müstahzarlar.

Neden Ekstre ? Neden Bitkisel Etken Madde ?
Bazen saf madde yerine bitki ekstreleri tercih edilir. Bunun sebebi ekstre halinde elde edilen etkinin saf maddeden alınamıyor olmasıdır ki bu durumda bitkisel ilaçlar karşımıza çıkar. Ekstrelerin tercih edilmesine sebep olarak aşağıdaki başlıklar sayılabilir:

1.         Ekstreler benzer etkili bir seri bileşik içerebilirler: Aloe, Ginkgo, Echinacea, St John’s Wort
2.         Aktif bileşik tam olarak belirlenemeyebilir: Passiflora, Urtica, Crategus

3.         Sinerjik ya da antagonistik etkiler mümkün olabilir: Saw palmetto, St John’s wort, Liquorice

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Lavanta ve migren..

Salgı Tüyleri görselleri