Çocuklarda papatya ile gelen sağlık..



Matricaria recutita 
Papatya en eski, en çok kullanılan, en fazla araştırma yapılmış ve genellikle çok farklı tıbbi amaçlarla kullanılabilen bir tıbbi bitkidir. Papatya olarak bilinen bitkiler genel olarak Mayıs papatyası  (Matricaria recutita / M. chamomilla) ya da Alman papatyasıdır (Chamaemelum nobile / Anthemis nobilis, Roman papatyası).  Papatya karşımıza çok farklı formlarda çıkabilir. Farklı toz formlarının yanında papatya çiçekleri geleneksel olarak tedaviye yardımcı olması amacıyla soğuk algınlığı belirtilerinin giderilmesinde, şişkinlik ve spazmlar gibi hafif gastrointestinal problemlerde, mide ülserlerinde, ağız ve boğaz yolu enflamasyonlarında, egzamalar ve hafif dermatolojik problemlerde kullanılabilmektedir. Ayrıca papatya sulu ekstrelerinin hafif sakinleştirici ve uyku bozukluklarında destekleyici olarak etkili olduğu da bilinmektedir. Papatya ile hazırlanan sıcak suyun buharının soğuk algınlığına iyi geldiği, papatya çaylarının bebeklerde kolik tedavisinde, ayrıca yetişkinlerde gaz spazmları, şişkinlik ve mide ülserlerinde etkili olduğu, papatyadan hazırlanan kremlerin egzamalarda rahatlatıcı ve tedavi edici etki gösterdiği klinik çalışmalar ile gösterilmiştir. Ayrıca papatya çayı tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücudun soğuk algınlığı ile ilişkili enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olduğu belirtilmiştir.

Papatya ile ilgili olarak çok az istenmeyen etki bildirilmiştir. Bunların en önde geleni nadiren gözlenen alerjidir. Alerji geçmişi olan, özellikle papatya ve benzeri bitkilere (Asteraceae bitkileri) alerjisi olan kişilerde kullanılmamalı ya da dikkatli kullanılmalıdır. Papatya için belirgin bir ilaç etkileşimi verilmezken FDA tarafından en güvenilir bitkiler arasında sayılmıştır.

Mayıs papatyası ile Alman papatyası arasındaki en önemli fark taşımış olduğu bileşenlerdir. Mayıs papatyası uçucu yağı taşımış olduğu kamazulenden dolayı mavi renkli iken, Alman papatyası uçucu yağı bu maddeyi taşımadığı için sarı renklidir. Yapılan araştırmalar Mayıs papatyasının Alman papatyasına göre enfeksiyonlara karşı daha etkili olduğunu göstermiştir. Her ne kadar her iki bitki için de benzer etkiler gösterilmiş olsa da Mayıs papatyası daha belirgin etkiler göstermekte ve kullanımda tercih edilmektedir. Aşağıda verilen dozlar Mayıs papatyası (Matricaria recutita / M. chamomilla) çiçekleri için verilmiştir.

Önerilen kullanım oranları: 
Dahilen:
150 ml suda hazırlanan infüzyonu* aşağıdaki şekilde kullanılır:
Çocuklar (6 aylık- 2 yaş) Tek doz: 0,5-1 g, Günlük doz 2-4 kez
Çocuklar (2 – 6 yaş) Tek doz: 1-1,5 g, Günlük doz 2-4 kez
Çocuklar (6-12 yaş) Tek doz: 1,5-3 g, Günlük doz 2-4 kez
Buğu şeklinde:
Çocuklar (6-12 yaş) Tek doz: 2-5 g, Günlük doz 1-2 kez; 100 ml kaynar suya eklendikten sonra buğu (5- 10 dk) şeklinde soğuk algınlığı semptomlarını gidermek için kullanılır.  
Gargara:
Adolesanlarda Tek doz: 1-5 g / 100 ml infüzyonu ağız ve boğaz yolu enflamasyonlarında gargara şeklinde  günde birkaç sefer yapılabilir.
Yıkama:
Adolesanlarda: Tek doz: 4,5 – 5 g / 1 litre suda hazırlanan infüzyonu egzamalar ve hafif dermatolojik problemlerde ilgili bölgeler günde birkaç kez yıkanarak kullanılabilir.

Papatya benzeri ülkemizde çok farklı cinslerin olduğu, açıkta satılan bitkilerin çoğunun gerçek tıbbi papatya olmadığı bilinmektedir. Yanlış bir türün kullanılması hem beklenen tıbbi etkiyi vermeyecek, hem de istenmeyen toksik etkilere sebep olabilecektir. Bunlara en güzel örnek bit otu olarak bilinen ve böcek öldürücü olarak kullanılan Tanacetum cinerariifolium’dur ki bilinçsiz ve bilgisiz kişilerce papatya ile kolaylıkla karıştırılabilir. Bu sebeple güvenilir markaların ürünleri kullanılmalı ve bitkilerin eczanelerden alınmasına özen gösterilmelidir.

* İnfüzyon: İnfüzyon yani demleme yönteminde ufalanmış bitki parçaları üzerine kaynar su dökülür. 10-15 dk ağzı kapalı şekilde bekletilerek demlenir ve süzülür.




Önemli Not: Mayıs papatyası İngilizce'de "German Chamomile" yani "Alman papatyası" olarak bilinir. Oysaki Alman papatyası denince Türkiye'de Anthemis nobilis anlaşılır. "Anthemis nobilis" ise İngilizce'de "Roman Chamomile" olarak bilinir. Bu sebeple ingilizce taramalarda bu ayrıntıya dikkat edilmelidir.   
Alman papatyas› (German
chamomile) ad›yla bilinir.
Halbuki, Alman papatyas› denince
Türkçe’de
Anthemis nobilis
L.
(öteki ad›,
Chamaemelum nobile
(L.)
All.) bitkisi akla gelir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hangisi Tıbbi Papatya ???

Vincent Van Gogh'un Yüksükotu ve Pelinotu ile imtihanı..

Uçucu yağ kullanımında nelere dikkat edilmeli ? Aromaterapi ne kadar güvenli ?

Zerdeçaldan kurkumine yolculuk - 2: Zerdeçalı karabiber ve zeytinyağı ile tüketmek en doğrusu..

KEKİK VE COVID-19

Greyfurt hangi ilaçlarla etkileşir ?

Lavanta ve migren..

Mis gibi kokan tıbbi bitkisel çaylar

Salgı Tüyleri görselleri